Helderheid

"Voor zorginstellingen is het belangrijk dat ze zich kunnen inleven in de positie van de gemeente. Die wil namelijk een oplossing voor een probleem of voor een mogelijk probleem. Instellingen hebben de neiging om te vertellen wat ze allemaal kunnen en welke werkmethoden ze inzetten. Vaak met gebruik van veel jargon en vakinhoudelijke details. Maar dat is niet wat iemand die aanbesteedt wil horen. Die wil weten wat je aan resultaat oplevert bij je cliënten.” 

Tip 1

Een aanbesteding verloopt altijd via een vaste procedure en begint voor een gemeente met het vaststellen van de vraag en het bepalen van de voorwaarden. "Dat resulteert in een serie documenten waarin de gemeente vaak allerlei richtlijnen, afspraken, akkoorden en beleidsregels meestuurt. Dan is het slim om te weten waar je vooral op moet koersen!” zegt Alice. "Die moet je heel zorgvuldig doorlezen, zowel op punten en komma's als op inhoudelijk niveau. Ik noem het wel 'vlooien met een stofkam'. Kijk precies naar wat de gemeente wil en vraag je af: hebben we dat in huis? Kunnen we dat staven met voorbeelden en referenties? Heb je die mogelijkheden eigenlijk niet, teken dan ook niet in.”

Tip 2

"Maak je collega's wakker! Kijk naar wat je kunt, waar je echt goed in bent. Dit is de creatieve fase waarin je probeert om vanuit allerlei verschillende hoeken naar je eigen organisatie en dienstverlening te kijken. Blijf niet hangen in het omschrijven van hoe je het doet, maar maak voor iedereen duidelijk wat de output is.”   

Tip 3

Als je hebt bepaald dat je meespeelt, zorg dan dat je het ook qua procedure goed speelt. Een aanbesteding valt onder het formaliteitenrecht en dat betekent dat het echt een juridisch document is: als er een komma verkeerd staat of als er ergens een handtekening ontbreekt doe je niet meer mee. Alice: "Let er ook op dat als iets niet helder is, of als je tegenstrijdigheden in de aanvraag tegenkomt, je binnen 10 dagen je vragen bij de gemeente indient. Doe je dat niet, of ben je te laat, dan accepteer je in feite de aanvraag zoals-ie is. Kom je er later achter dat iets niet klopt, dan heb je pech. Zo simpel is het.” •

Zorginkoop nieuwe stijl

In 2016 krijgen zorgaanbieders weer te maken met aanbestedingen. Deze zullen er mogelijk anders uitzien dan voorheen. Uit gesprekken met leden blijkt dat deze veranderingen opnieuw onrust en onduidelijkheid opleveren. Daarom heeft WGV Zorg en Welzijn in samenwerking met Alice Hilbers van Intercoaches op 18 juni jl. de bijeenkomst ‘Zorginkoop nieuwe stijl’ gehouden. 

Dat het onderwerp actueel is, blijkt wel uit het feit dat de bijeenkomst binnen de kortste keren vol zat. Op donderdag 25 juni vindt een extra bijeenkomst plaats die inmiddels ook vol zit. 

Hans Poortier, interim bestuurder Ascon: 

"De kracht van de bijeenkomst op 18 juni lag wat mij betreft in de kleinschaligheid en de focus op zorg & welzijn in het aanbestedingsproces. Met name die specifieke combinatie maakt het heel waardevol."