Anouk ten Arve, programmamanager Gezond Werken bij stichting IZZ, schreef het boek ‘Zuurstof voor Zorgprofessionals’ dat in mei uitkwam. Daarin beschrijft ze hoe zorgorganisaties vaak worstelen met hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun medewerkers optimaal inzetbaar en met plezier blijven werken.

Ten Arve doet al tien jaar onderzoek en komt organisaties tegen waar honderden projecten lopen die voor een betere gezondheid en inzetbaarheid van personeel moeten zorgen. “En dat gebeurt met de beste bedoelingen.
Die enorme stapeling van cursussen, projecten en maatwerk zorgt ervoor dat HR omkomt in het werk en vaak valt het rendement tegen. Hoe kan dat?
Stel dat er bijvoorbeeld een slechte leidinggevende zit. Dan kun je allerlei acties aanbieden, maar zolang die slechte leidinggevende blijft, zullen er mensen weggaan of met werkgerelateerde klachten uitvallen. Zorg dat de basis op orde is. Dan stijgt het werkplezier en dalen uitval en verloop.”

In het tweede deel van haar boek geeft ze een praktisch overzicht van de aanpak tot verbetering.

Rode draad

“Ik ben al ruim tien jaar met dit onderwerp bezig. Ik merkte dat ik in gesprekken en op congressen praatte over best practices, over delen van het onderwerp. Tegelijkertijd zag ik dat gezond werken niet wordt bereikt met die enorme stapeling van aanbod. Waarom gaat het bij de ene organisatie goed en bij de andere niet? Die rode draad heb ik in dit boek beschreven.”

Het heeft al een tweede druk gekregen. “Wat ik beschrijf, wordt herkend”, merkt Ten Arve op. “Natuurlijk is maatwerk voor alle medewerkers hartstikke mooi, maar met 2.500 medewerkers red je dat écht niet, daar is de tijd niet voor. Ga terug naar de basis is mijn advies. Zorg voor een goede en heldere visie en missie, ruim op en ga de dialoog aan. Pak een thema bij de kop en praat, als bestuurder, met je medewerkers.” 

Beloftes nakomen

Daarna is het wel een kwestie van oppakken en beloftes nakomen. “Vaak hoor ik dat er hele simpele zaken naar boven kwamen. De wifi is niet goed genoeg, een afgebroken sleutel die maar in een kastje blijft zitten, incontinentiemateriaal dat niet helemaal voldoet. Als mensen merken dat je naar