blijkt toch vaak wel het geval. Het is domweg niet goed binnengekomen, waardoor de link niet wordt gelegd. Tijdens mijn Masterstudie deed ik onderzoek naar werkplekleren en daarvoor was één schooldag verplaatst van school naar een bpv-instelling. Als ik op die dag voorstelde dat de studenten naar hun afdeling konden gaan om te kijken hoe iets werkt, kreeg ik als reactie ‘Nee, vandaag niet, want vandaag is een schooldag.’ Over gescheiden werelden gesproken.”

"De essentie van werkpleren is dat praktijk en school veel dichter bij elkaar komen te staan"

De Losserhof heeft interne leslokalen en is daarmee voor deze pilot een prima geëquipeerde locatie. Voor de pilot, die in september van start ging, zijn zowel studenten als docenten geworven. Alle betrokkenen waren er zich van bewust dat het een pilot betrof en dat er gaandeweg zaken kunnen worden aangepast. Wieldraayer: “Er worden gedurende dit schooljaar meerdere evaluaties gehouden. Op dit moment draaien we 14 weken en ik merk dat alle betrokkenen overwegend positief zijn. Uiteraard ontdekken wij regelmatig zaken die bijgesteld moeten worden, maar daar is het ook een pilot voor. We kijken echt naar wat hier past, het is geen blauwdruk die je één op één overal kunt toepassen.”




Individueel niveau

“Zoals we het nu hebben georganiseerd, kunnen de docenten met de studenten en hun werkbegeleiders bepalen waar de behoeften liggen”, aldus Eeltink. “Iedere student is gekoppeld aan een van de docenten die het individuele ontwikkelproces van de student monitort. De studenten werken bij het werkplekleren aan dezelfde leerdoelen als hun medestudenten die de traditionele leerweg volgen, maar dan op hun eigen wijze.” 

Vanuit de theorie is werkplekleren een goede, effectieve manier van leren. Eeltink: “Deze pilot draait boven formatie. We ontdekken nu of dit werkt. Als we dit daadwerkelijk aan (een deel van) de studenten willen aanbieden en tot een vast onderdeel van de opleiding willen maken, dan moeten we dat ergens op stoelen.” 

Eeltink: “Vanuit het ROC van Twente zien wij dit als een heel mooie proeftuin. En dat deze vorm van werkplekleren een extra bijdrage kan leveren aan kwaliteit van zorg en onderwijs.

Workshop Werkplekleren

Het onderwijs en de manier waarop studenten kunnen leren, verandert. Werkplekleren vormt daarin mogelijk een belangrijke component. Overweegt u te experimenteren met werkplekleren binnen uw organisatie, of wilt u graag van collega’s horen hoe de praktische invulling er uit zou kunnen zien, dan geven Yolande Wieldraayer (De Twentse Zorgcentra) en Kathinka Eeltink (ROC van Twente) graag een theoretisch onderbouwde, met praktijkervaringen gevulde workshop over dit onderwerp.

De pilot binnen De Losserhof, waarover dit artikel gaat, vormt de basis van de workshop, inclusief de resultaten van de evaluatie die momenteel wordt gehouden. Neem bij interesse contact op met een van beide initiatiefnemers.