“We starten met een TNO-scan die door een aantal functionarissen wordt ingevuld. Hoe volwassen is de organisatie op het gebied van wendbaar aan het werk? Tegelijkertijd spreken we een aantal medewerkers vanuit alle geledingen uit de organisatie. Dat geeft ons een beeld van wat een organisatie wil en hoe de medewerkers er tegenaan kijken. De volgende stap is de scopesessie. Daarin staat centraal wat de organisatie wil en hoe je dat naar de praktijk vertaalt. Onze insteek is altijd positief: wat gaat er goed? Samen bepalen we een droombeeld. Hoe komen we daar?” Inmiddels zijn alle dertien organisaties die Wecreate begeleidt van start gegaan.

Brug praktijk en wetenschap

Interne projectleider Loes van de Nobelen kent het DNA van Annenborch als geen ander. “De mensen zijn nuchter en eerlijk, werken vaak al lang hier en zijn gegroeid in hun werk. Veel is automatisme. De gemiddelde leeftijd van de medewerkers ligt rond de 45 jaar. De vraag is hoe we zorgen dat kennis en kunde behouden blijft voor de toekomst.” “Leidinggevenden fungeren als rolmodel”, vult hoofd P&O Peggy Voets aan. “Zij zorgen ’s ochtends samen met de medewerkers voor onze cliënten. ’s Middags werken de leidinggevenden aan andere taken, zoals de administratie.”

Momenteel worden de wetenschappelijke vragenlijsten van de HAN ingevuld bij Annenborch. Voets: “Het project Wendbaar aan het werk slaat een brug tussen praktijk en wetenschap. Het uitdagende hierbij is bijvoorbeeld dat de wetenschappelijke vragenlijsten als lastig en uitgebreid worden ervaren, maar we ze niet mogen aanpassen omdat ze ‘valide instrumenten’ zijn.” Veerkamp herkent dat. “Je wil voldoende vragen stellen om er iets zinnigs over te kunnen zeggen. Omdat het onderwerp diffuus is, is meten lastig. Het is mooi als er straks onafhankelijke meetresultaten liggen.”

Kennis benutten

De betrokken partijen kijken reikhalzend uit naar de ontwikkelingen én de uitkomsten van Wendbaar aan het werk. De verwachtingen zijn daarbij heel verschillend. “Het mooie van het onderzoek is dat je kunt laten zien wat het effect is. Werkt het? Zo maak je het meetbaar. En die resultaten kun je weer goed presenteren in het directieteam”, legt Kirsten Andriessen van Pluryn uit. “Al zie ik de wetenschappelijke uitkomsten meer als bijvangst. Uiteindelijk gaat het mij om het ontwikkelen van een programma dat we voor langere termijn binnen Pluryn in kunnen zetten.”

Eindsymposium

Veerkamp verwacht dat Wendbaar aan het werk alleen werkt als het een samenspel is van werknemer en werkgever. “Want beiden zijn verantwoordelijk en van belang.” Der Weduwe neigt meer naar de kant van de medewerker: “Mijn gevoel is dat de aanpak vanuit eigen motivatie kansrijker is. Het resultaat zal duurzamer zijn, omdat het geen poppenkast maar ‘echt zelf willen’ is. Het onderzoek zal het aan het eind van het project zeggen. Wat leveren de verschillende aanpakken op? En wat is het effect op de lange termijn? De resultaten presenteren we tijdens een afsluitend symposium op 1 november 2018. Tijdens het eindsymposium willen we andere instellingen enthousiast maken ook met Wendbaar aan het werk aan de slag te gaan.”

Veerkamp, Voets, Pander, van de Nobelen