Cadeautje aan jezelf

“Het project kwam voor ons op het goede moment, vandaar onze deelname”, vertelt HR-adviseur projecten Kirsten Andriessen. Zij is vanuit Pluryn en dochterorganisatie Intermetzo betrokken. “Zoiets moet namelijk wel écht passen. Bij Pluryn loopt al het programma Pak de Regie dat onder meer een leiderschapsprogramma bevat. Medewerker in Balans is het medewerkersprogramma dat valt onder Pak de Regie. We scharen dus het project van Wendbaar aan het werk onder ons bestaande programma. Dat is prettig, want het maakt het herkenbaar en gemakkelijk te vinden voor medewerkers. Bij Intermetzo zijn we nog niet zover. Het heeft een roerige tijd met fusies en een overname achter de rug, waardoor het goed is om de medewerkers nu aandacht te geven.” Der Weduwe: “De eerste reacties van partijen die meewerken zijn zeer positief. De medewerkers voelen het als een cadeautje voor henzelf.” De eerste trainingen van Pluryn zijn ook goed ontvangen. Intermetzo is net van start met de communicatie.

Medewerkers verleiden

Geen dwang vanuit de werkgever, maar alleen het aanbieden van mogelijkheden, daar draait het om bij Goed werknemerschap. Andriessen: “Medewerker in Balans is redelijk aanbodgestuurd. Natuurlijk hebben we het

samengesteld op basis van signalen van de werkvloer, maar niet zo expliciet als nu gebeurt met de behoeftepeilingen. We organiseren bovendien zelf dialoogsessies waarin we willen ophalen wat lokaal speelt.” Der Weduwe: “Het is herkenbaar dat duurzaam werken meestal sturend wordt ingestoken. Wanneer je dat niet doet, wordt goede communicatie ontzettend belangrijk. Daar verleid je de medewerkers mee. Alleen wanneer medewerkers goed op de hoogte zijn van het project en de mogelijkheden, heeft het kans van slagen. Om die reden hebben we een uitgebreide communicatiekit gemaakt waar alle betrokken organisaties gebruik van kunnen maken. Sommige organisaties nemen de middelen één-op-één over, andere gieten het in al bestaande programma’s. Doordat organisaties niet zelf het wiel hoeven uit te vinden, verliezen we geen kostbare tijd.”

Volwassenheid bepalen

Het kleinschalige Annenborch in Rosmalen neemt deel aan de werkgeverskant van het project: Goed werkgeverschap. Het staat aan de vooravond van hun eerste sessie die moet leiden tot een roadmap. Wat houdt het traject van Goed werkgeverschap in? Brian Veerkamp van Wecreate Consulting begeleidt de organisatie.

Wendbaar aan het werk

Wendbaar aan het werk wordt gefinancierd met bijdragen vanuit het Europees Sociaal Fonds, WGV Zorg en Welzijn en Transvorm. Het project loopt in totaal achttien maanden, van 8 mei 2017 tot 7 november 2018. De gemeente Enschede is aanvrager van het project en het CNV is mede-ondertekenaar. De regio’s Oost-Nederland en Noord-Brabant werken aan beide zijden mee, zodat zichtbaar wordt of er sprake is van regionale verschillen.

Het lectoraat HRM van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen voert onderzoek uit tijdens de projectperiode. Het geeft onder meer antwoord op de vragen welke interventies het beste passen bij welk type medewerker, wat het effect van effectief leiderschap op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers is en welke HR-activiteiten het effect versterken van de interventies op duurzame inzetbaarheid.