In zijn boek laat Artz, die sinds 2011 als zelfstandig adviseur werkzaam is, zien hoe zorginstellingen dit vaste patroon kunnen doorbreken om zo wél succes te hebben met een cultureel diversiteitsbeleid. Hij gaat daarbij uit van vier ‘shifts’, vier wezenlijke veranderingen.

Ont-moeten, verbinden, leren, borgen

“Als een bestuurder van een zorginstelling iets wil op het gebied van culturele diversiteit, dan moet hij eerst ont-moeten. Ont-moeten, met een koppelstreepje, om duidelijk te maken dat het vooral niet over ‘moeten’ gaat. Ga eerst de ontmoeting intern aan, binnen je organisatie. Dan ontmoet je mensen die open staan voor migranten, maar ook mensen die zich daartegen verzetten. En dat mag, maar je moet weten dat het bestaat.”  

“Vanuit de ont-moeting kom je tot een duurzame verbinding vanuit jouw identiteit met de organisatie en vervolgens met de samenleving. Daarna ga je leren. En dat betekent vooral heel goed luisteren, want leren is wederzijds.

"Je ziet nu dat ondernemers met een migrantenachtergrond zelf zorg organiseren"


 Zo kun je bijvoorbeeld leren dat ons begrip ‘zorg’ voor iemand uit pakweg Afghanistan een heel andere lading heeft. Dat het niet de zorg is waarop je elkaar vindt, maar ‘kwaliteit van leven’. Tot slot zorg je ervoor dat culturele diversiteit geborgd wordt in je organisatie en dat je het monitort.”

“Het is echt van belang dat een organisatie al die stappen doorloopt. Je komt er niet door in je beleidsplan te zetten dat je in 2018 een x aantal migranten wilt. Maar het is wel tijd om aan de slag te gaan. Je ziet nu dat ondernemers met een migrantenachtergrond zelf zorg organiseren. Zij weten wat binnen hun cultuur belangrijk is. Het probleem is nu nog vaak dat die cultuur centraal staat, in plaats van de kwaliteit van zorg. Maar als de huidige zorgorganisaties geen actie ondernemen, dan lopen ze snel een achterstand op en missen ze de boot.”

Wilt u kans maken op een gesigneerd exemplaar van "De Blauwe Biotoop"? Stuur dan voor 10 januari 2018 een mail met uw NAW-gegevens naar communicatie@wgvzorgenwelzijn.nl.

Variis

In de gemeente Apeldoorn wordt de theorie van culturele diversiteit toegepast in de praktijk onder de naam Variis. Gestart als project en momenteel een kennisnetwerk waarin deelgenomen wordt door onder andere de gemeente Apeldoorn, De Goede Zorg, 's Heeren Loo, Riwis en Stimenz.

Ten tijde van de start van het project was Paul Blokhuis wethouder in de gemeente. Inmiddels is hij staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij schrijft over "De Blauwe Biotoop": “Dit boek wil de weg wijzen naar een cultuurdiverse kwaliteitssamenleving. Het wil de weg effenen naar kwaliteit van leven voor de hele samenleving, in het bijzonder ook voor de mensen die hun wortels hebben in andere culturen. Tot nu toe loopt de weg daarheen veelal dood, door steeds weer terugkerende fouten.”