“Kantoorstoelen en autostoelen kun je tegenwoordig op alle mogelijke manieren aan je eigen wensen aanpassen, dan is het toch raar dat de meeste rolstoelen er nog net zo uitzien als 20 jaar geleden?” Stef Beumer kijkt met een mengeling van verbazing en ergernis als hij de vraag stelt. Het gebrek aan innovatie op het gebied van rolstoelen was voor Beumer ruim 10 jaar geleden reden om zelf rolstoelen te gaan ontwerpen en produceren: “Niet de techniek is het uitgangspunt, maar de mens die er gebruik van maakt.”

Op een bedrijventerrein in het Gelderse Varsseveld is O4 Wheelchairs gevestigd, een bedrijf dat heel anders tegen het ontwerpen van rolstoelen aankijkt dan de markt gewend was. Stef Beumer, oprichter en general manager van O4: “In mijn eigen omgeving zag ik wat er met mensen gebeurde als ze in een rolstoel zaten. Ze gingen wat voorover zitten, een beetje ineengedoken, waardoor er constante druk op de organen ontstaat. Ze kregen last van hun zitvlak en ondanks dat er wielen onder zo'n stoel zitten, waren ze in no-time immobiel. 

Op die manier is een rolstoel geen hulpmiddel dat je actief en vitaal houdt, maar zorgt die ervoor dat je er op allerlei fronten op achteruit gaat. De eerste gedachte was dus: dat moet beter kunnen.” 

Scans

Beumer: “We wilden weten hoe de mens in elkaar zit en wat er met een lichaam gebeurt als je de hele dag in een rolstoel zit”. In totaal zijn er zo'n 1.200 scans van mensen in rolstoelen gemaakt en die zijn ons uitgangspunt geweest bij het ontwerp van een rolstoel die als het ware om iemand heen is gebouwd. Aan de hand van die gedetailleerde informatie hebben we modules gemaakt, een soort bouwstenen, die de basis van onze rolstoelen vormen.” 

Een basiselement van de O4-rolstoelen is een gebogen aluminium frame dat heel licht is en de juiste vering heeft. De afmetingen en verhoudingen worden bepaald aan de hand van de 3D-lichaamsscan. >