Beumer: “Al onze dealers kunnen zo'n scan maken, die komt automatisch bij ons in de computer.” De zitting is gemaakt van Seat E-lastica dat trillingen absorbeert en het lichaam gelijkmatig ondersteunt. De zitting en rug zijn bovendien makkelijk en onafhankelijk verstelbaar, zodat bij verschillende activiteiten ook verschillende lichaamshoudingen kunnen worden gekozen.

De meeste rolstoelen in zorginstellingen zijn niet van deze tijd, ze zijn heel stigmatiserend

Stigmatiserend

De rolstoelen die nu in zorginstellingen in gebruik zijn - en menig magazijn vullen - zijn gemaakt van staal of gietwerk waardoor ze vrij zwaar zijn. “Dat niet alleen,” zegt Stef Beumer, “het ontwerp is heel hoekig, nauwelijks verstelbaar en er is veel te veel druk op de voorwielen waardoor ze heel zwaar rijden en moeilijk wendbaar zijn. En dan heb ik het nog niet over het uiterlijk, met van die logge onderdelen en een paar uitstekende handvatten aan de achterkant. Ik vind dat niet van deze tijd, heel stigmatiserend.” 

“Waarom die rolstoelen nooit zijn geïnnoveerd?” vervolgt Beumer. “Dat is te wijten aan wat ik noem het 'Medisch Industrieel Complex', dat iedere innovatie tegenhoudt. De fabrikant kan rustig doorgaan met hun one-size-fits-all productie want door de standaardisatie bij de afdeling inkoop van zorginstellingen wordt er toch wel besteld. Instellingen zouden meer naar hun patiënten moeten luisteren, of naar hun fysiotherapeuten en ergotherapeuten die vanuit hun ervaring kunnen vertellen wat patiënten mobiel en vitaal houdt. Het zou ze op termijn ook geld opleveren, want iemand die vitaal blijft, is langer zelfredzaam en heeft minder zorg nodig.”

Belangstelling vanuit de zorgsector is er overigens wel. Met Philadelphia Zorg, ’s Heerenloo Zorggroep en Siza is een soort 'veldlaboratorium' gestart waarbij rolstoelpatiënten de rolstoelen van O4 testen en de resultaten worden gemonitord. “Veel eigenschappen als gewicht, afmetingen en wieldruk kunnen we gewoon meten, met het fieldlab worden hier de praktijkervaringen aan toegevoegd” aldus Beumer. En op verzoek komen we met onze scanners en meetapparatuur bij instellingen - immers meten is weten - zodat ze met eigen ogen kunnen zien wat een rolstoel met een mens doet en vooral: hoe het ook anders kan.” 

ACT: innoveren met bedrijven en studenten

“Zorginstellingen moet beter kijken naar hoe bedrijven innoveren.” Dat stelt Martin Stor, directeur van het Achterhoeks Centrum Technologie (ACT). Het ACT zet zich in om bedrijven en instellingen te verbinden rondom innovatievraagstukken. Hierdoor ontstaan zogenaamde 'innovatiehubs' waarin de samenwerkende bedrijven samen met (hbo-)studenten een innovatie-idee verder uitwerken.

Er zijn inmiddels 10 van dergelijke innovatiehubs in volle gang. “Juist organisaties uit zorg en welzijn zouden de kans moeten grijpen om met behulp van het bedrijfsleven en studenten te innoveren. Zo hebben we onlangs maakbedrijven gekoppeld aan een ziekenhuis om de kansen voor 3D-printing in de zorg verder te ontwikkelen. Dus het gebeurt wel, maar ik zou eigenlijk veel vaker door instellingen gebeld moeten worden.”