We doen daarvoor onder andere een beroep op de zogeheten Asscher-gelden, werkgelegenheidsmiddelen die door de regering ter beschikking zijn gesteld.” 

Het plan is om vanaf 2016 opleidingen aan te bieden aan medewerkers die werk doen waarvan bekend is dat het eindig is. De verwachting is dat het de komende jaren in de zorg gaat om 15 tot 20 procent van het totaal aantal banen. "Het is niet reëel om te denken dat je iedereen naar een hoger niveau kunt bijscholen,” aldus Kruithof. "Daarom kijken we ook over de grenzen van de zorg heen. In de maakindustrie hebben we nog steeds een behoorlijke vraag naar werknemers met mbo-niveau. Dat willen we aanbieden. Ga maar eens twee maanden meedraaien in bijvoorbeeld de papierindustrie en ervaar hoe dat is. We moeten dat nog verder concreet maken, maar die lijnen liggen er volop, dat is de eerste winst.”  

Wie doen er mee?

Begin 2014 is er door de initiatiefnemer een groot aantal uitnodigingen verstuurd en daar is volgens Kruithof ‘behoorlijk’ op gereageerd. "Maar je moet ook stellen dat er meer mensen niet kwamen dan wel. Gelukkig maar misschien, want het gaat om honderden zorgorganisaties, die kunnen natuurlijk ook niet allemaal aan boord zijn, dan wordt een overleg onwerkbaar.

Daarom is het zo belangrijk dat koepelorganisaties aanwezig zijn, die kunnen namens hun leden tekenen. En zoals het er nu uitziet lijkt het te lukken dat alle gemeentes en de grote zorgorganisaties uit de regio meedoen.”  

"Het is niet reëel om te denken dat je iedereen naar een hoger niveau kunt bijscholen" 
We hebben voor de zomer de eerste bijeenkomst gehad en het streven was om in december een akkoord te tekenen. Maar ik wil wel dat er dan een kwalitatief goed akkoord ligt, liever goed dan snel. De urgentie is voor iedereen helder, maar aan de andere kant: als er íets in beweging is, is het de zorgsector. Iets wat vandaag werkelijkheid lijkt, kan over een paar weken toch anders zijn. Dus als het om die reden januari of februari wordt, heb ik daar vrede mee.”      

Ondertekening Zorgpact

De ondertekening van het Zorgpact Stedendriehoek en Noord-Veluwe staat gepland op 15 januari 2015 bij Viattence in Heerde. WGV Zorg en Welzijn is één van de ondertekenaars van het pact.

Akkoord van Beekbergen

Het ‘Akkoord van Beekbergen’ is in 2013 ondertekend door 27 organisaties die zich voor een periode van minimaal twee jaar committeren om uitvoering te geven aan de Strategische Agenda Stedendriehoek op het thema onderwijs & arbeidsmarkt. Het doel van de samenwerking is om een duurzaam gezonde arbeidsmarkt te creëren. Gezamenlijk hebben ze vier doelstellingen geformuleerd die in 2015 behaald moeten zijn: 

1. Laagste werkloosheid van Nederland

2. Elke vacature goed en snel vervuld

3. Iedereen minimaal een startkwalificatie

4. Ook alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt actief

Dit ‘Akkoord van Beekbergen’ is de aanleiding en inspiratie geweest om ook de krachten voor de zorgsector te bundelen en te streven naar een ‘zorgpact’.