Uitgaan van de cliënt is voor beiden een belangrijk leidend principe. "Het begint bij de relatie tussen zorgverlener en cliënt. Dat klinkt simpel, maar iedere cliënt is uniek en daarom kun je nooit kiezen voor een algemene aanpak”, licht Irma Harmelink toe. "De professional is aan zet en daarom werken we met zelfsturende teams waarin die professional verantwoordelijk is. Vroeger was het hier hiërarchisch georganiseerd en waren er een centraal geregelde procedure en werkwijze. Daar hebben we radicaal afscheid van genomen.”

Minder overhead

Bij ZorgAccent is het resultaat dat er geen managers meer zijn, er minder overhead is en meer formatie naar het primaire proces gaat. Bij Kadera is het aantal managers gehalveerd en ook daar zijn verantwoordelijkheden verschoven naar de medewerkers en is meer uitvoerende capaciteit ontstaan. Zoals iedere verandering levert dat ook bij Kadera niet alleen positieve gevoelens maar ook frictie op. "Wij hebben een heel trouw personeelsbestand. Veel mensen werken hier al lang, zijn de oude situatie gewend en niet iedereen vindt het prettig om nu zelf te bepalen wat nodig is.”

Voor Wilma Wielakker zelf levert het net zo goed veel dilemma’s op. "Laatst is een cliënt verhuisd naar Drenthe. De medewerker bleef nazorg verlenen. Tja, is dat passend? De medewerker vindt dat het past, maar wat vind ik daar dan van? Dit kost zoveel reistijd dat een collega daar ook last van heeft. Maar we laten het gebeuren en over het algemeen lost het zich op. Mensen hebben zelf genoeg gezond verstand om dergelijke afwegingen te maken.”

Hitteschild

Irma Harmelink ziet zich als leidinggevende vooral als hitteschild tussen het werk op de vloer en het ‘gedoe’ er omheen. "Natuurlijk blijven kwaliteit en financiële kaders een belangrijke rol spelen, maar daarbinnen is er ruimte. En dat met alleen maar het visiedocument als leidraad.”

Zoeken naar balans speelt voor Kadera ondertussen nog sterk mee. "Gelukkig hebben wij de mazzel dat we niet zo erg in de bezuinigingen zitten.” Was dat wel zo geweest dan waren de ontwikkelingen ook wel gekomen, denkt Wilma Wielakker. "Deze beweging wordt niet van buiten opgelegd. Het is intrinsiek, het komt van binnenuit. Je beweegt mee en waar we over twee jaar staan: geen idee.” 


VIVE – waarde voor leden

WGV Zorg en Welzijn wil zich transformeren tot een vereniging die haar leden verbindt door een aantal gezamenlijke waarden. De vereniging wordt daarmee waardengedreven. Onder leiding van Pool Management hebben de leidinggevenden van de vereniging het traject ‘Kleur bekennen’ doorlopen. Inmiddels zijn de kernwaarden Verbindend, Integer, Vakbekwaam en Effectief (VIVE) vastgesteld.

Met deze waarden wil de vereniging kleur geven aan de samenwerking tussen leden van de vereniging onderling en tussen de vereniging en externe partijen.

Onlangs zijn de medewerkers van het verenigingsbureau gestart met werksessies waarbij zij de kernwaarden vertalen naar hun dagelijks handelen. De komende maanden wordt hier verder invulling aan gegeven. De waarden hebben ook alvast hun vertaling gekregen in het werkplan 2015.