Praktijkleren

Naast stages wordt studenten meer gelegenheid geboden om praktijkervaring op te doen: het praktijkleren. Wilfried: "De veranderingen binnen zorg en welzijn bieden hier ook nieuwe mogelijkheden. In Lichtenvoorde is er een actieve Wmo-groep die graag allerlei activiteiten wil opzetten, maar de vraag is dan: waar halen we de mensen vandaan? We hebben de krachten gebundeld en inmiddels heeft dat geleid tot verschillende pilots in de regio. In Harreveld is een mini-soos voor ouderen. Onze leerlingen zijn daar om kennis te maken met de praktijk en om activiteiten te organiseren, of om ouderen te helpen met het gebruik van een iPad bijvoorbeeld. Verzorgingshuizen en andere gemeentes zien dat en worden enthousiast, het succes gaat steeds verder.”In Hardenberg werkt men met ‘lintstages’. Kristel Vrolijk: "Dat betekent drie dagen stage, twee dagen op school. Dat kan ervoor zorgen dat een instelling de hele week stagiaires heeft. Daarnaast zorgen we voor veel meer samenwerking tussen ouderejaars en eerstejaars, waarbij de ene student de andere coacht. Ze leren van elkaar wat een stage precies inhoudt of wat een juiste beroepshouding is. Daar leren beiden van.”

In zogeheten themaweken stappen de Hardenbergse studenten uit hun reguliere stage om een project te ontwikkelen en uit te voeren. 

Kristel: "Onze studenten springen in het gat dat de activiteitenbegeleiding heeft achtergelaten. We merken dat het zich snel rond spreekt en dat levert weer extra ruimte voor stageplekken op.” 

Kiezen voor de juiste opleiding

"Met de werkgroep ‘Innoverende stages’ zijn we aan de slag gegaan om het praktijkleren vorm te geven,” aldus Kristel. "Daar is onder andere het Stagefestival uitgerold waar tweedejaars hun stages presenteren aan de eerstejaars, als het kan in aanwezigheid van hun begeleider en een of meer cliënten. Zo kunnen de eerstejaars toetsen of ze een goede opleidingskeuze hebben gemaakt.” 

Wilfried: "Bij ons hebben we gezegd: als je start met de opleiding doe je ook meteen aan mantelzorg. Je gaat in je omgeving kijken wat je kunt doen. Voor je opa en oma, voor een gehandicapte, bij een vereniging. Kun je niks vinden, dan krijg je de opdracht om voor de doelgroep een activiteit te gaan bedenken. Ze beginnen met onderzoek en na een paar weken presenteren ze hun plan aan mensen uit de praktijk. Het beste plan wordt dan uitgevoerd.”

Op 5 februari 2015 wordt over dit onderwerp een minicongres gehouden bij Aventus Apeldoorn. 

Maatjesproject en Leercarrousel

Livio is een organisatie voor zorg, wonen en gezondheid in Twente en Noordoost-Achterhoek, waar ze in de praktijk te maken hebben met veranderende en innovatieve leeromgevingen. Gerjan Wansink, hoofd Livio Academie: "We wilden kijken of we de leeromgeving voor studenten niet krachtiger kunnen maken door beter aan te sluiten op de ontwikkelingen in de sector. Daar is onder andere het maatjesproject uit ontstaan, waarbij een student vast 2 uur in de week contact heeft met een klant, om samen iets te ondernemen of - heel praktisch - boodschappen te doen. We weten dat dat door onze klanten zeer wordt gewaardeerd.

We zijn in Eibergen nu bezig met het verkennen van de mogelijkheden om een leercarrousel te ontwikkelen, waarbij studenten van meerdere opleidingen, onder begeleiding van een docent en met onze medewerkers, projecten in de wijk opzetten. Belangrijkste doel is dat de kwaliteit van leren en de effectiviteit van begeleiden van studenten in de beroepspraktijkvorming hoger wordt.”