Groter welbevinden

De zorg kan veel van die aanpak leren, denkt Van der Veen. "Ik weet dat de uitgangspunten anders zijn. Bij ons zijn we blij als mensen een nachtje langer blijven. In een ziekenhuis moet iemand er zo snel mogelijk weg.” Toch kan een groter welbevinden van patiënten of cliënten voordelen hebben denkt hij. "Als een gast gelukkiger is herstelt hij beter, verwacht ik.” Zelf voelde hij zich, die ene keer dat hij in een ziekenhuis lag, vaak bezwaard om iets te vragen. "Ik vind het lekker om de dag af te sluiten met een glaasje wijn. In het ziekenhuis komt de laatste koffieronde om acht uur langs. Daarna wil je nog wel wat, maar op dat knopje drukken, dat doe je niet snel."

"Een kok op 60 patiënten en lekker vers koken waar mensen zin in hebben. Dat moet toch mogelijk zijn?”

Dat een zorginstelling niet één op één met een hotel-restaurant is te vergelijken, belette hem niet om eens een dagje mee te lopen in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn en daar mee te denken over hospitality.

 

"Waarom moet het eten zo’n opgewarmde kliek zijn? Hier draaien twee koks gemakkelijk 150 couverts. Een kok op 60 patiënten en lekker vers koken waar mensen zin in hebben. Dat moet toch mogelijk zijn?”

Gastvrije houding

Regelgeving maakt het niet altijd gemakkelijker weet hij. "Wij richten ons hier steeds meer op lokale en regionale producten. Sinds enige tijd hebben we ook een tuin waarin we allerlei producten verbouwen. Gasten vinden dat leuk en wij gebruiken de groente in de keuken. Maar je loopt tegen regels aan. We oogstten bijvoorbeeld op een gegeven moment een paar honderd kilo bietjes. Die wilden we langer gebruiken dus gingen we wecken. Dat mag niet. Een bereid product moet binnen twee of drie dagen geconsumeerd zijn. We hebben laboratoriumonderzoeken en veel overleg moeten plegen om het toch mogelijk te maken. Ik kan me voorstellen dat er voor zorg en welzijn veel meer van die regels zijn. Niet alles kan misschien, maar een gastvrije houding: dat kan altijd.” 

Pilot Gastvrij Contact bij WGV Zorg en Welzijn

Gastvrijheid in de zorg wordt steeds belangrijker. WGV Zorg en Welzijn heeft tijdens de pilot Gastvrij Contact, in samenwerking met onderwijs, zorg- en welzijnsinstellingen in Oost-Nederland, samen de oorzaak van agressie en geweld binnen de sector zorg en welzijn aangepakt. Door de pilot is de bewustwording vergroot, zijn er kartrekkers van gastvrijheid voortgebracht en is er een begin gemaakt met het gastvrij maken van de leerstof van de curricula. 

WGV Zorg en Welzijn heeft een good practice en stappenplannen met toolkits ontwikkeld, zodat organisaties ook na deze pilot met gastvrijheid aan de slag kunnen. De materialen zijn op te vragen via de website van WGV Zorg en Welzijn.  

WGV Zorg en Welzijn organiseert, in samenwerking met 4Human Group (experts in gastvrijheid in de zorg), op 10 maart 2015 de workshop ‘Gastvrijheid in veranderende tijden’.