Een korte analyse van de regiorapportage verzuim

12-10-2022

Medewerkers in de zorg hebben te maken met de naweeën van corona, collega’s met long-covid, de dreiging van opnieuw de mogelijke gevolgen van corona en met een toenemend gebrek aan collega’s. Al deze omstandigheden zijn van grote invloed op het dagelijkse werk in de zorg. Welke impact hebben alle ontwikkelingen op de verzuimcijfers in de zorg? En hoe kunt u met inzicht beter sturen op verzuim? Vernet neemt u mee in de actuele verzuimcijfers.

Op welke data zijn de cijfers gebaseerd?
vernetverzuim

Regiorapportage  
Het gemiddelde landelijke verzuimpercentage in de zorgsector is in vergelijking met een jaar geleden met 1,08% gestegen,  6,98 % naar 8,06%. In Oost-Nederland is het verzuimpercentage  met 1,06% gestegen van 7,18% naar een gemiddelde van 8,24%. Het gemiddeld gewogen verzuimgetal van de regio zit dus boven dat van het landelijk gemiddelde.

De gemiddelde meldingsfrequentie in Oost-Nederland is van 0,88 opgelopen naar 1,33. Dit getal is nog altijd lager dan de 1,42 waar het landelijke gemiddelde op uit komt. Het verschil is echter minder groot dan voorheen. 

Oost-Nederland 
De ziekenhuiszorg (ZKH), de gehandicaptenzorg (GHZ) en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in het werkgebied van WGV Zorg en Welzijn scoren met hun gemiddeld gewogen verzuimpercentage beter dan de landelijke percentages in hun branche. Het gemiddelde verzuimpercentage van de verpleeg, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) komt met  9,18 %  met 0,02 % hoger uit dan het landelijke branche percentage. Dit verschil is in positieve zin kleiner geworden ten opzichte van de vorige halfjaarlijkse rapportage.

Instroom- en uitstroompercentage in Oost-Nederland 
Oost-Nederland heeft met 5,8%, 0,3% minder instroom weten te genereren dan het landelijk gemiddelde instroompercentage van 6,1%. De uitstroom van 6,0% is 0,2% lager dan het landelijk gemiddelde van 6,2%.
Opnieuw opvallend hierbij is dat de GGZ de enige branche is die met 7,3% instroom het duidelijk beter doet dan het landelijk gemiddelde van 6,5%. Bij de ZKH, GHZ en VVT zijn de scores lager dan de gemiddelde landelijke instroompercentages. De GHZ is wel bezig met een inhaalslag en scoort nog maar 0,1 % lager dan het landelijk gemiddelde.

Duurklasse
De duurklasse van 92-365 dagen drukt landelijk met 3,43% het hardst op het gehele verzuimpercentage. In de regio ligt dit percentage op 3,57%. Daarna drukt het verzuimpercentage in de duurklasse 366-730 dagen met 1,77 % op het gemiddelde verzuimpercentage. In de regio is dit 1,90%. In zijn geheel kan gezegd worden dat de verschillen tussen de landelijke percentages en die van Oost-Nederland minder groot zijn geworden.

Klik hier om de Vernet Viewer te bekijken.