Werkende mantelzorger

Maar liefst 1 op de 4 medewerkers is mantelzorger. In een middelgrote zorgorganisatie van ca. 250 medewerkers, heeft de organisatie te maken met 84 medewerkers die hun werk combineren met mantelzorgtaken. En in een ziekenhuis met 4000 medewerkers zijn het er al snel 1333. De impact is niet voor iedere medewerker hetzelfde. Niet alle mantelzorgers beschouwen zichzelf als zodanig. Waar de ene medewerker met mantelzorgtaken met gemak alle ballen in de lucht houdt, rent een ander zichzelf totaal voorbij. Gelukkig kun je als werkgever je medewerker ondersteunen door ze te faciliteren in het meer balans creëren en zo ziekteverzuimen uitval terugdringen.

WGV Zorg en Welzijn erkent de zorgkwaliteit van medewerkers en zet zich in om mantelzorg actief te integreren in het HRM-beleid van de organisatie. Handvatten en tools voor werkgever én werknemer helpen de combinatie van werk en mantelzorg mogelijk te maken. Hiermee investeert WGV Zorg en Welzijn om medewerkers voor de sector te behouden. Medewerkers in de zorg hechten immers waarde aan kunnen werken én thuis kunnen zorgen.

Samenwerking met Jong en Veer
WGV Zorg en Welzijn werkt op dit thema samen met mantelzorg expertisebureau Jong en Veer. Jong en Veer heeft onderzoek gedaan onder leden van WGV Zorg en Welzijn naar de werkende mantelzorgers. Daarnaast is met hen een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Deze is gericht op de ondersteuning van instellingen die aan de slag willen met het vraagstuk van de werkende mantelzorger.

Om werkgevers te ondersteunen bij het vraagstuk van de werkende mantelzorger, hebben Jong en Veer en Bewegen Werkt de handen ineengeslagen. Lees hier meer over hun gezamenlijke aanpak.

Strategisch kennis-inspiratiegesprek werk en mantelzorg
Om inspiratie en kennis te krijgen over de impact van werkende mantelzorgers op jouw organisatie, biedt WGV Zorg en Welzijn het strategisch kennis-inspiratiegesprek met Jong en Veer aan. Aan het eind van het gesprek is duidelijk wat het belang is om mantelzorg actief en expliciet te benoemen in het HR/Vitaliteitsbeleid van de organisatie. Er zijn concrete tools en handvatten inzichtelijk gemaakt en het is helder wat de organisatie zelf kan doen om te werken aan een mantelzorgvriendelijk werkklimaat en welke activiteiten daarbij uitgevoerd kunnen worden. Voor meer informatie en om aan te melden klik je hier.

Kenniswebsite werk en mantelzorg in zorg en welzijn
Op deze website lees je hoe je als werkgever of HR professional kunt werken aan een solide werk- en zorgbalans voor al je medewerkers. We laten je zien wat een mantelzorgvriendelijke organisatie je oplevert door kosten inzichtelijk te maken. Je vindt op deze website ook een stappenplan naar een mantelzorgvriendelijke organisatie. Geïnteresseerd in wat de website voor jouw organisatie kan betekenen? Kijk op deze website.

Werkgevers Helpdesk Mantelzorg
Leden van de vereniging kunnen onder andere gratis gebruikmaken van de telefonische helpdesk van Jong en Veer, de Werkgevers Helpdesk Mantelzorg

Landelijke erkenning 'Wij werken mantelzorgvriendelijk'
WGV Zorg en Welzijn stimuleert leden om het landelijke keurmerk van de stichting Werk en mantelzorg te behalen. Dit keurmerk draagt bij aan het positieve imago van de organisatie en de sector, terwijl de overbelasting van mantelzorgers wordt  beperkt. Lees hier meer informatie.

MantelzorgNL
MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur. Iedereen die belangeloos voor een naaste zorgt, kan bij MantelzorgNL terecht voor informatie, advies en een luisterend oor. Op de website van MantelzorgNL vind je ook informatie over de Mantelzorglijn. De Mantelzorglijn (0900 202 04 96) ondersteunt individuele mantelzorgers en hulpvragers met informatie, advies en biedt een luisterend oor bij dreigende overbelasting van mantelzorgers.

Mantelzorgondersteuning
Zoek je als werkende mantelzorger ondersteuning dicht bij huis? Dan kun je overal in het land terecht bij een lokale of regionale organisatie voor mantelzorgondersteuning. Je kunt bij deze organisaties onder anderen terecht voor:

  • informatie, advies en praktische steun;
  • een luisterend oor;
  • informatie over het aanbod van zorg- en hulpinstanties in jouw omgeving;
  • lotgenotencontactgroepen en/of cursussen voor mantelzorgers;
  • op 10 november een lokaal programma in het kader van de Dag van de Mantelzorg.

Waar vind je een organisatie voor mantelzorgondersteuning?
De organisaties voor mantelzorgondersteuning zijn aangesloten bij MantelzorgNL. Hier vind je een organisatie bij jou in de buurt.

  • Bekijk hier het filmpje over werkgevers en mantelzorg.
  • Download hier de factsheet 'Zorg & Welzijn en Mantelzorg'.

Meer informatie
Voor meer informatie en voor vragen kun je contact opnemen met Hilda Regterschot.