Een andere manier van leren, gericht op het verwerven van competenties, zoals dat ter sprake komt in ‘Innovaties ter ondersteuning van competentiegericht leren’, leidt er onder andere toe dat de potentie van medewerkers beter wordt benut. Veel bevredigender voor hen, veel efficiënter voor (zorg-)werkgevers. Met de Taakbrigades wordt hieraan in de praktijk invulling gegeven. 

WGV Zorg en Welzijn heeft dit in samenwerking met Randstad geïnitieerd en in de Achterhoek is dit ook samen met de gemeente Doetinchem en het Graafschap College in gang gezet. In juni dit jaar startten vanuit de Taakbrigades zes zij-instromers bij Careaz, een VVT-instelling met vestigingen in Borculo, Lichtenvoorde en Dinxperlo.     

Bestuurder van Careaz is Liedy Vennegoor Kalter, die het nieuwe initiatief al snel omarmde en daar tot nu toe geen seconde spijt van heeft. “HR staat bij iedere bestuurder in de zorg bovenaan de agenda en daar zal het de komende jaren ook wel blijven. Er zijn gelukkig allerlei verschillende  initiatieven om mensen kennis te laten maken met onze sector en wat ons betreft is ieder initiatief welkom”, verklaart Vennegoor Kalter het instromen van de zes nieuwe medewerkers. 

"We proberen altijd de plek op te zoeken waar de energie zit"“Het initiatief van de Taakbrigades kwam in corona-tijd en het zou best kunnen dat sommige organisaties dachten ‘dit laten we maar even aan ons voorbijgaan’. Maar wij hebben er wel op aangehaakt en onderzocht of er mensen binnen onze organisatie zijn die er enthousiast over worden én ook tijd hebben om dit op te pakken. Het is niet zo dat we zoiets van bovenaf opleggen, of dat we het overal en op iedere afdeling in onze organisatie willen doorvoeren. We proberen altijd de plek op te zoeken waar de energie zit.”

Nationale zorgklas

In het geval van Careaz ging het om zes mensen van buiten de sector die versneld - binnen drie maanden - voor bepaalde taken (competenties) worden begeleid en opgeleid tot niveau 3.  Vennegoor Kalter: “Deze zes stappen samen met mensen uit de Oriëntatieklas heel laagdrempelig in en hebben via het Graafschap College de ‘Nationale zorgklas’ gevolgd.” 

“Er zijn mensen die onze organisatie instromen via een oriëntatiebaan die meestal leidt tot een regulier BBL-traject. Wat we met de Taakbrigades doen, lijkt er sterk op.