Aan Duitse kant stemmen de ontwikkelingen in Nederland tot nadenken. Wolfgang Dargel, directeur van Caritas Opleidingen in Ahaus, zegt daarover: "Wat betreft de organisatie en kwaliteit van ouderenzorg heeft Nederland jarenlang een voorbeeldfunctie voor ons gehad. In dat licht vind ik de actuele ontwikkelingen in Nederland in combinatie met de demografische druk in onze regio zorgelijk. Want je kunt wel banen schrappen, maar daarmee verdwijnt het werk toch niet.”

Frictie als kans

Het goede nieuws is dat het overschot aan zorgwerkers in Nederland kan worden ingezet om het tekort aan Duitse kant op te vangen. Peter Schildkamp: "Momenteel zijn we aan weerszijden van de grens druk bezig om alle benodigde gegevens te verzamelen, zodat we weten hoeveel vakmensen waar aan Duitse zijde nodig zijn, welke Nederlandse kandidaten geschikt zijn, over welke competenties deze mensen al beschikken en wat ze nog moeten ontwikkelen. Het is de bedoeling dat het Caritas-opleidingscentrum Rheine begin volgend jaar op basis hiervan een schakelprogramma ouderenzorg ontwikkelt, zodat we nog in 2016 een pilotproject met ongeveer tien Nederlandse kandidaten kunnen starten. Het project wordt compleet uit Nederlandse middelen gefinancierd, met name vanuit het actieplan ‘Twente werkt!’ en het daaruit voortvloeiende sectorplan.” 

Pro-activiteit als sleutel tot succes 

Op de vraag naar mogelijke obstakels antwoordt Petra Berger: "Wij hebben in 2006-2007 al ervaring opgedaan met het opleiden van Nederlandse zorgmedewerkers in de grensgemeente Dinxperlo-Suderwick. De grootste uitdaging zal opnieuw de diploma-erkenning zijn. Op dat punt hebben we nu echter een groot voordeel: wij werken als externe deskundige al met de in onze regio bevoegde instantie voor de diploma-erkenning samen, het districtsbestuur van Münster. Tot nu toe zijn er nauwelijks aanvragen geweest, maar straks genereren wij die aanvragen zelf. Dat is voor ons dé kans om de huidige arbeidsintensieve - want individuele - aanvraagprocedure door een opleidingsspecifieke standaardprocedure te vervangen. Op die manier kunnen gediplomeerden van eenzelfde (schakel-)opleiding de procedure versneld doorlopen. Ons gezamenlijke project biedt daartoe een prachtige kans.” De projectpartners zijn het eens: "De toekomst maken we samen!” •

Het overschot aan zorgwerkers in Nederland kan worden ingezet om het tekort aan Duitse kant op te vangen  

Banenbeurs Hengelo met Duitse zorgwerkgevers

Eind oktober 2015 wordt in Hengelo een banenbeurs georganiseerd met uitsluitend Duitse zorgwerkgevers uit Nordhorn, Grafschaft Lingen en de regio Zuid-Emsland.

Peter Schildkamp, projectleider ‘Duitsland werkt!’ bij de gemeente Enschede: "De Agentur für Arbeit in Nordhorn was op zoek naar een mogelijkheid voor Duitse zorgwerkgevers om zich aan Nederlandse werkzoekenden te presenteren. Duitsland kampt met een groeiend personeelstekort in de zorg en bij ons verdwijnen juist banen. Duitsland staat nog onvoldoende op de radar bij Nederlandse zorgwerkers. Feit is dat als iets je heel leuk lijkt, je veel sneller een oplossing vindt voor mogelijke obstakels. Persoonlijk contact kan de opmaat zijn tot een nadere kennismaking ter plaatse en dus een baan.”

Meer informatie: p.schildkamp@enschede.nl.