"We hebben de zorg- en welzijnssector de laatste jaren steeds beter leren kennen,” zegt Astrid Zuidinga, advocaat arbeidsrecht bij AWVN. "Vergeleken bij het bedrijfsleven zijn de organisaties erg gepassioneerd, sociaal en gedreven. Dat is mooi om te zien. Maar als het gaat om reorganisaties en overleg met sociale partners mag het wel wat zakelijker, vind ik. We hebben binnen AWVN een 'zorgteam' samengesteld waarbinnen kennis en ervaring over de diverse zorgbranches wordt gedeeld. In de praktijk vindt de ondersteuning aan instellingen doorgaans plaats door twee adviseurs: een voor de proceskant, de ander voor juridische zaken. Dit blijkt een ideale combinatie. Waar nodig worden in overleg andere expertises bijgeschakeld.”

Onderhandelen

"Het klinkt misschien cliché,” aldus Astrid, "maar als je voor de voorbereidingsfase van een reorganisatie de tijd neemt, loopt het bij de daadwerkelijke uitvoering sneller. In de praktijk merken we dat er in de haast wel eens stappen worden overgeslagen, of dat dossiers niet goed op orde zijn.” Marcel: "Als je dan met bonden aan tafel zit, word je weer teruggestuurd. Want zij willen best in onderhandeling over een Sociaal Plan, maar niet als je je huiswerk niet goed hebt gedaan. Het komt wel eens voor dat we door een bestuur gebeld worden op het moment dat het overleg spaak dreigt te lopen. 

Dan moeten we op de rem trappen en terug naar de voorbereidingsfase. Dat kost tijd, maar het is de enige manier om zo'n proces goed te laten verlopen.”

Astrid: "We hebben ook wel eens een moeilijk traject gehad met de bonden. Bonden willen in ieder geval weten wat je visie en wat de ‘nut en noodzaak’ van de reorganisatie is. Waarom stel je dit voor, waar wil je naartoe? Dat moet je als bestuurder helder hebben. Je kunt niet zomaar een plan voorleggen en verwachten dat er bij het kruisje wordt getekend. Daarnaast is constructief overleg met de medezeggenschap én het eigen personeel cruciaal. Op dit punt kunnen zorginstellingen nog een slag maken.” 

"Je moet zorgen voor goede verhoudingen,” vult Marcel aan. "Respect hebben voor je gesprekspartner. Want het is niet alleen belangrijk waarover je onderhandelt, maar ook hoe je dat doet. Daarom komt ook wel eens voor dat we buiten de onderhandelingstafel met elkaar spreken. Dan gaat het erom de onderlinge verhoudingen goed te krijgen. In dat kader is het een voordeel dat we heel veel met vakbonden rond de tafel zitten. Wij hebben de kennis, kennen de route en weten wat bonden belangrijk vinden.” •

Samenwerking

"Wij kregen van leden steeds vaker de vraag naar ondersteuning bij reorganisaties en het opstellen van een Sociaal Plan,” zegt Hans Hokke, strategisch relatiemanager bij WGV Zorg en Welzijn. "Nu veel bestuurders er niet aan ontkomen hun organisatie anders in te richten, wordt duidelijk dat er in onze sector niet veel ervaring is op dit gebied.”  

"Wij hebben die specifieke kennis ook niet in huis, maar we hebben natuurlijk wel ons netwerk, kennen de branche en we weten wat er in de regio speelt. Dus hebben we gekeken naar een partij die onze leden kan helpen door specifieke ervaring, kennis en ondersteuning in te brengen. We weten dat AWVN hiervoor een goede partij is en op dit moment zijn we bezig de samenwerkingsovereenkomst in te vullen. We doen daarmee het voorwerk zodat het voor bestuurders makkelijker wordt deze specifieke deskundigheid in huis te halen.”