Aansturing door afdelingen

Een SSC is een overkoepelend onderdeel binnen een onderneming of instelling van waaruit andere onderdelen worden bediend op het gebied van human resourceactiviteiten als (salaris-)administratie, werving van personeel, ziekteverzuim en opleidingen. Steeds meer ondernemingen en instellingen, en dan vooral grotere organisaties en multinationals, brengen dit soort zaken onder in een SSC. SSC’s worden vaak niet door een raad van bestuur aangestuurd, maar door afdelingen zelf.

Tolsma’s begeleider, universitair docent Jeroen Meijerink: "Uit allerlei onderzoeken blijkt dat wat theoretisch gezien het beste is voor een organisatie in de praktijk niet wordt geïmplementeerd. Dus bij veel organisaties is nog ruimte voor verbetering.”

Tolsma, inmiddels werkzaam bij advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos, specialiseerde zich in human resource management omdat ze het interessant vindt om te kijken hoe je personeel het beste kunt managen. "Het is heel belangrijk om dat goed te organiseren.” 

Verlofuren

Meijerink: "Hoe medewerkers hun organisatie beleven heeft effect op het serviceklimaat van die organisatie. De kwaliteit van de dienstverlening die medewerkers zelf ontvangen, heeft invloed op de kwaliteit van de diensten die ze zelf leveren, bijvoorbeeld de hulp aan hun patiënt. Zou jij hard lopen voor een organisatie als die organisatie niet hard loopt voor jou, als die niet op tijd jouw salaris uitbetaalt of een potje maakt van de registratie van de verlofuren?”

Ook zorginstellingen kunnen hun voordeel doen met een Shared Service Centre.

De onderzoekster tot slot: "Ook zorginstellingen kunnen hun voordeel doen met een SSC. Voor kleinere instellingen kan het interessant zijn om samen één center op te richten. Een SSC is een centrale organisatie die tegelijkertijd decentrale kenmerken heeft. Centralisatie leidt tot schaalvoordelen en decentralisatie zorgt ervoor dat businessunits nog steeds controle hebben op de besluiten." •

Geld NWO voor onderzoek

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 660.000 euro beschikbaar gesteld voor onderzoek naar het effect van (veranderingen in) human resource-beleid op de innovatiekracht bij personeel van zorginstellingen. De beurs is aangevraagd door Universiteit Twente samen met WGV Zorg en Welzijn, ziekenhuis Medisch Spectrum Twente, TSN Thuiszorg en het ministerie van Binnenlandse Zaken. De bijdrage maakt het mogelijk voor drie promovendi om gedurende vier jaar onderzoek te doen.

"Heeft HR-beleid invloed op de innovatieprestatie? Dat is de vraag. Zijn mensen dan sneller geneigd met nieuwe ideeën te komen en die ook uit te voeren? Wij denken van wel”, zegt UT-docent Jeroen Meijerink. 

WGV Zorg en Welzijn werkt steeds vaker samen met de UT. Die samenwerking moet ertoe leiden dat de zorg- en welzijnssector kan rekenen op een meer samenhangend en programmatisch gestuurd aanbod, gericht op kennisontwikkeling.