Mijn dagen als verpleegster zijn al even geleden en we kregen, voordat de patiënten kwamen, een dag waarin we uitgebreid konden oefenen in handelingen. We konden er ook in een hotel blijven slapen als we wilden. Ik wilde dat niet, ik had de behoefte naar huis te gaan.”

"Het is ontzettend knap hoe in zo'n korte tijd zoveel uit de grond is gestampt"

Lange dagen

Heel heftige zaken maakte ze, omdat het om herstellende patiënten ging, niet veel mee en ook de plotselinge overgang naar lange dagen en veel reizen lukte. Het hielp dat alles door twee afdelingsleiders gecoördineerd werd en ze zich louter en alleen op de zorg kon richten. “

Je zit zó in een bubbel, je bent zó hard aan het werk. Je zet je met z’n allen duizend procent in. Ik heb verschillende keren gedacht, hoe lang ga ik dit volhouden? Alle weekenden werkte ik. Ik heb een keer een avonddienst gehad, waarna ik net voor één uur thuiskwam en de volgende ochtend de vroege dienst had. Je houdt het vol omdat het crisis is.”


Net zo snel als haar taak begon, eindigde die ook. De afdeling werd overbodig. “Van het ene op het andere moment”, vertelt ze. “Stuur je sleutels maar op en dat was het dan. Dat heeft mij, en ook collega’s, een katerig gevoel gegeven. We kregen nog een geschenkenbon toegestuurd, maar netjes afscheid nemen, daar is het niet van gekomen.”

Petje af

Het is het enige puntje van kritiek dat ze op het hele proces heeft. “Natuurlijk, je merkt dat het vaak snel-snel moet, dat situaties geregeld veranderen, maar petje af!” Ze vond het mooi dat ze er een onderdeel van was. “Het is bijzonder er middenin te staan. In de media zag je vooral de ellende. Ik heb ook de goede dingen gezien. Iemand die geen kopje kan vasthouden en een paar dagen later over de afdeling loopt. Ik heb er écht een bijdrage kunnen leveren.


WGV Zorg en Welzijn direct in de actiestand

De Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn heeft op verschillende manieren actie genomen toen het coronavirus in maart het land overspoelde. Zo is een regionaal contactpunt reservepool coronavrijwilligers ingericht, met als doel vraag en aanbod van extra personeel bij elkaar te brengen.

Via www.extrahandenvoordezorg.nl meldden oud-zorgmedewerkers en vrijwilligers zich aan en werden zij gewezen op de speciale pagina met coronavacatures op de website van ZorgSelect. De initiatieven zijn landelijk opgezet en zijn per regio door werkgeversverenigingen en stakeholders uitgevoerd. Door die samenwerking werd de inzet van extra medewerkers, op plekken waar ze het meest nodig waren, gecoördineerd.

Ook andere thema’s zijn aangepakt. Zo zijn er – per branche - overzichten gemaakt van crisisscholing modules en is een Zorg Opvang Team ingericht. Onder de Corona knop op de website vindt u meer informatie.