Het gaat bij zij-instromers uit de zakelijke dienstverlening, de horeca of bijvoorbeeld de stewardessen van luchtvaartmaatschappijen, om de taxonomie, de gemeenschappelijke kenmerken van functies en beroepen.”

Competenties tellen

“De insteek is dan dat je heel modulair opleidt, op taakniveau. Competenties en vaardigheden tellen, niet het diploma. In de techniekbranche gebeurt dat al langer en dat werkt heel erg goed. Het heeft zich wel bewezen: certificeren in plaats van diplomeren. En de coronacrisis heeft laten zien dat het ook in de zorg kan werken. Denk aan de fysiotherapeut die op een IC is bijgesprongen, of voormalige zorgmede-werkers die tijdelijk zijn ingestroomd om heel specifieke taken te doen.”

“Een aandachtspunt is wel dat je weet aan te sluiten bij de drijfveren van die mensen en hun behoeftes. Want wat medewerkers als een gezonde privé-werk-balans ervaren, verschilt per levensfase. Dat is uitgebreid onderzocht door de stichting Het Potentieel Pakken. Zo blijkt uit dat onderzoek bijvoorbeeld dat een derde van de medewerkers in de zorg eigenlijk wel meer zou willen werken. Die winst ligt voor het oprapen.”

Het pleidooi van Nillesen komt erop neer dat bestuurders bij personeelsinzet meer moeten sturen op strategisch-tactisch niveau en dat ze de reflex om ad hoc te werk te gaan, weten te bedwingen. Vooruitkijken en dit vertalen naar de impact op arbeid. “De zorg is een voorspelbare sector, even deze coronacrisis uitgezonderd.

Het rapport van de SER (Zorg voor de toekomst) dat net is verschenen, laat duidelijk zien hoe de zorg zich gaat ontwikkelen en hoeveel mensen daarvoor nodig zijn. Er wordt nu te veel vanuit het operationele stuk, vanuit de financiën gestuurd; dat moet echt anders. Ten tweede moeten we anders gaan kijken naar opleiden en naar kwalificatie-eisen. Dat moet van opleidingsgericht naar taakgericht. Dit biedt nieuwe instroomkansen, reduceert de belasting op inwerken en creëert interne flexibiliteit. En tot slot: er is nu in veel sectoren een onzekere arbeidsmarkt en de zorg kan juist zekerheid bieden. Dat biedt een unieke kans om medewerkers te laten instromen. Dus bied als sector en organisatie werkzekerheid. Maar dan moet je wel het lef hebben om nu te investeren.”

Nationale Zorgklas

De Nationale Zorgklas is een landelijk platform waar laagdrempelig spoedcursussen, trainings-programma’s en coaching worden aangeboden, om mensen in deze crisistijd snel op te leiden om inzetbaar te zijn voor de zorg.

Het platform is toegankelijk voor mensen die willen werken in de zorg, maar daarvoor nog kennis, kunde en/of ervaring missen. In samen-werking met onderwijsinstellingen kunnen mensen zonder zorgervaring door vakdocenten worden geschoold, mits ze al aangenomen zijn door een zorgwerkgever. De kosten, die het opleiden van deze groep mensen met zich meebrengt, past, onder nader omschreven voorwaarden, binnen het 4e tijdvak van de subsidieregeling SectorplanPlus. Deze regeling loopt nog door tot eind 2021.

Het platform biedt niet alleen een oplossing voor crisisscholing op korte termijn, maar werkt ook aan een duurzame oplossing voor de langere termijn.