Binnenkort is bekend welke zorg- en welzijnsinstellingen meedoen. “Dat zijn er maximaal zestien en dat zal geen probleem vormen. De belangstelling is groot.” Toch kunnen ook andere organisaties zich melden. “We willen graag werken met een controlegroep met niet-deelnemende organisaties. Op die manier kunnen we het beste tot goed meetbare resultaten komen. Het vragenlijstonderzoek mag dus onder meer leden uitgezet worden.”

Effecten meten

De komende twee jaar worden de resultaten regelmatig gedeeld tijdens een bijeenkomst met de deelnemers. Aan het einde van het project vindt een slotbijeenkomst plaats. Annet: “Ik roep iedereen op om daarheen te komen. Er valt voor alle organisaties veel te leren!”

Met een team van stafleden, een senior onderzoeker en een promovendus gaat ze aan de slag. Dat doet ze vooral met vragenlijsten. “We volgen de projecten twee jaar en kunnen door deze opzet op een goede manier de effecten volgen.” Het ESF stelde het doen van onderzoek als voorwaarde. “Allerlei andere organisaties volgen dit onderzoek en ook internationaal is er belangstelling naar de mogelijke opbrengsten. Iedereen is benieuwd naar de resultaten.”

Deelnemers krijgen in de loop van de tijd twee vragenlijsten onder ogen. “Dat is eigenlijk de enige manier om breed de ervaringen te meten. We zullen ze zo klantvriendelijk mogelijk opstellen en meer dan twintig minuten kost het niet per keer.”

Tevreden medewerkers

Dat de belangstelling vanuit de leden van de werkgeversvereniging groot is, vindt ze overigens geen wonder. “Naast dat het meer tevreden medewerkers moet opleveren, geeft het ook de kwaliteit van de zorg een impuls. Niet alleen kun je personeel optimaal inzetten en behouden voor de organisatie. Ook kun je de employability van je medewerkers verbeteren. Medewerkers kunnen zich doorontwikkelen en hierdoor beter inzetbaar worden via de ingezette interventies.”

Voor bestuurders heeft ze een duidelijke boodschap. “De tijd komt er aan dat goed personeel moeilijker te vinden is. Wees daarom zuinig op je mensen en investeer in ze. Je zult ze hard nodig hebben om in de toekomst de kwaliteit in de zorg te kunnen blijven leveren.”
"“Wees zuinig op je mensen, investeer in ze"

Rol gemeente Enschede

De gemeente Enschede is aanvrager van het project Wendbaar aan het werk en het CNV is mede-ondertekenaar. Patrick Welman, wethouder gemeente Enschede: “Een leven lang leren is voor iedereen van belang. We moeten bijblijven en ons ontwikkelen. Dat geldt zeker ook voor de zorgsector, waar veranderingen zich in snel tempo opvolgen. Deze veranderingen vragen om veerkracht en flexibiliteit, zowel van de werkgever als van de medewerkers in de zorg. Dit is niet altijd voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Daarom is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar competenties en inzetbaarheid van medewerkers. Dit onderzoek helpt om de goede aanpak te ontwikkelen die een brede inzetbaar-
heid in de zorg ondersteunt.”

Meer informatie