Ik ken voorbeelden genoeg van organisaties waar het nu piept en kraakt.”

Wat zijn volgens jullie de grootste verschillen tussen bedrijfsleven en zorg?

Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen, vanuit het perspectief van HR-professionals, stellen ze. “Het gaat altijd over de organisatie en de mensen die er werken. Alleen de core business is anders; in het bedrijfsleven zijn dat bijvoorbeeld autobanden, in de zorgsector gaat het om mensen.”

In de zorgsector wordt vaak gewerkt volgens ‘het Rijnlandse model’ (een economisch systeem), vertellen de twee. Het Rijnlandse model staat voor een overlegcultuur, het betrekken van stakeholders. In het ‘Angelsaksische model’, vooral gehanteerd door bedrijven in de VS en Groot-Brittannië, gaat het vooral om winst.

Kroeze: “Maar ook met het Rijnlandse model kun je een uitstekend renderende organisatie neerzetten; prima voor cliënten en medewerkers en financieel op orde. Ik vind dat wij dat bij TMZ heel succesvol hebben gedaan, met hulp van ‘goeroe’ professor Gert van Dijk.”

Dokter constateert: “Zorgorganisaties zijn vaak warme organisaties met veel solidariteit, loyaliteit en empathie. Dat zit in hun DNA.

Toen ik in de zorg werkte, zat ik bij vergaderingen met de OR,  over reorganisaties en fusies. Daar werd een genuanceerd verhaal gewaardeerd. Bij Twente Milieu hoefde ik niet aan te komen met een beschouwing waarin beide kanten werden belicht. Daar hadden ze het liever niet grijs, maar wit of zwart.”

De twee vinden dat de zorg in vergelijking met het bedrijfsleven voorop loopt met flexibiliteit in arbeidstijden. Verder is het volgens hen zeker niet zo dat de zorg (op mbo+-niveau) slechter betaalt dan het bedrijfsleven - beter zelfs in veel vergelijkbare functies. 

Hebben jullie tips voor jullie zorgcollega’s?

Kroeze: “Ik zou zeggen, luister naar de professionals. Die denken ook goed na, die hebben allang de oplossing. Neem geen top-down-beslissingen.”

Dokter: “Zorg dat ondersteunend en zorgpersoneel elkaar beter verstaan. Je hebt processen die misschien niet door iedereen goed worden gesnapt, maar die wel nodig zijn. Als je meer verbinding maakt, komt dat het begrip ten goede.” Kroeze: “Bestuurders van TMZ gaan regelmatig een dag mee met het personeel; ze doorleven dan de problemen.”

Peter Kroeze

Is: HR-manager bij bandenfabrikant Apollo Vredestein;

Wordt: per 1 juli lid directie vervoersmaatschappij Syntus Nederland (met HR in portefeuille);

Was: tien jaar HR-manager bij Trivium en na de fusie bij TriviumMeulenbeltZorg, werkte als HR-manager bij Vredestein, Boekelo Foliën, Pilkington (glas) en Solvay Chemie (chemische industrie).

Edo Dokter

Is: manager operations ACV Groep (afvalinzamelaar gemeenten Renkum, Ede, Veenendaal, Wageningen);

Was: manager staf en manager P&O bij Twente Milieu, HR-manager ZorgAccent (begon als leidinggevende P&O bij Thuiszorg Noord-West Twente dat fuseerde met Thuiszorg Midden-Overijssel en ZorgAccent), adviseur bij Van Krimpen Consult, regiomanager Catalpa (kinderopvang), sectormanager arbeidsbureau Almelo en consulent arbeidsbureau Enschede.