De Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten hebben daarin een belangrijke aanjaagfunctie. We continueren de jarenlange samenwerking met de onderwijsinstellingen in de regio en we zetten extra in op de verbinding met gemeenten en zorgkantoren. De uitbouw van de regionale contactpunten vormt voor de werving en toeleiding van geïnteresseerden in zorg en welzijn een speerpunt. 

Kiezen, leren en werken

Bij ‘Kiezen en toeleiden’ is sprake van een gedifferentieerde aanpak. Het gaat zowel om de beïnvloeding van de beroeps- en studiekeuze van jongeren, als het werven en interesseren van herintreders en zij-instromers. Het instrumentarium is divers: van lespakketten en voorlichting tot individuele adviesgesprekken. Een transparant en actueel inzicht in vraag en aanbod  is daarbij cruciaal. ZorgSelect vervult hierin een belangrijke functie. 

Bij ‘Leren en opleiden’ gaat het om de opleiding van nieuwe beroepskrachten en na- en bijscholing van zittend personeel. Gewerkt wordt aan een vervolg op de gemeenschappelijke werkagenda van de vereniging met het onderwijsveld. 

Met het 4e tijdvak van het SectorplanPlus 

kunnen organisaties extra investeren in de instroom en opleiding van nieuwe medewerkers en in behoud van personeel. Allyoucanlearn, het digitale leerplatform, wordt verder uitgebouwd en we kijken naar de inbedding hiervan. Wijklink en Digivaardig in de zorg zijn projecten waarbij leren en opleiden nadrukkelijk verbonden worden met ‘Werken en behoud’. 

Gezondheidsbeleid, vitaliteit en werkplezier zijn speerpunten in het werkplan. Hierover zijn er projecten en activiteiten, deels met steun van zorgverzekeraars, deels gefinancierd vanuit ESF-DI. Het thema Werk & mantelzorg krijgt extra aandacht. Sterk in je werk voorziet in een duidelijke behoefte en wordt voortgezet. KIEK, regionale matchtafels en loopbaanbegeleidingstrajecten dragen bij aan mobiliteit en duurzame inzetbaarheid. Onder de vlag van goed werkgeverschap krijgt het thema arbeidsrelaties aandacht: tegemoet komen aan de wensen van medewerkers, inspelen op veranderende wet- en regelgeving, stimuleren van organisatie-overstijgende samenwerking en uitwisseling. Een deel van de antwoorden op de tekorten is te vinden in technologie, anders werken en door preventie. Dit vraagt nieuwe coalities en een andere manier van kijken. De vereniging ondersteunt en stimuleert dit.

Uitgelicht

• De vereniging werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe governance-structuur

• Anneke Bouwmeester volgt Erna ten Have op in het bestuur van WGV Zorg en Welzijn

• De kantooraccommodatie van de vereniging in Deventer is aangepakt en opnieuw in gebruik genomen 

• De contributiebijdrage wordt in 2020 niet verhoogd en gemaximeerd op € 20.000,- per jaar 

• In januari neemt Susanne Katus het stokje over van Gerard Nederpelt

• Op 6 februari 2020 neemt Gerard Nederpelt afscheid in DOK H2o in Deventer (vanaf 15.00 uur) 

Bekijk hier het werkplan 2020 en het lees hier meer over het strategisch programma Samen Regionaal Sterk