Terwijl de landelijke arbeidsmarktagenda 2023 in totaal 11 actielijnen kent, tellen de regionale actieplannen meestal slechts 5 of 6 actielijnen. 
1. De instroom in opleidingen verhogen.
2. Het imago van de sector verbeteren om instroom (op termijn) op niveau te krijgen.
3. Opleidingsrendement (en sectorrendement) verhogen.
4. Nieuwe en innovatieve leerroutes ontwikkelen.
5. Investeren in goede werkomgeving en werkomstandigheden.

Veelal wordt daar een 6e actielijn aan toegevoegd: Inzet op innovatie, preventie en technologische oplossingen.

Vanaf september 2017 vonden bijeen-
komsten plaats in alle regio’s. Die bijeen-
komsten kregen een bestuurlijk vervolg, waarbij aan de deelnemers werd gevraagd een intentieverklaring te ondertekenen. Daarmee committeert men zich aan een gezamenlijke aanpak in de regio en is aanspreekbaar op de eigen rol bij de uitvoering van de diverse acties in de regio. Organisaties die nog willen aansluiten, kunnen contact opnemen om alsnog hun handtekening te zetten. De eerste ondertekening was op 1 november 2017 in de regio Stedendriehoek/Noord-Veluwe,

daarna Twente op 11 december en de regio Achterhoek op 13 december. In de regio Zwolle staat het actieplan, dat als vervolg op het manifest ‘Buiten de Oevers’ wordt gezien, op 21 december op de rol. Al met al een mooie afsluiting van het jaar. In 2018 moeten we van ‘RAAT’ naar ‘daad’.

Meer informatie/vragen

Meer informatie vindt u op onze website: RAAT-AchterhoekRAAT-Twente, RAAT-Stedendriehoek en N-Veluwe, RAAT-Zwolle. Contactpersonen voor RAAT zijn beleidsmedewerkers Marie-Susan van der Munnik en Anne ten Vergert: 088 255 66 50 / mariesusanvdmunnik@wgvzorgenwelzijn.nl en a.tenvergert@wgvzorgenwelzijn.nl. Of lees het artikel "Actieplannen Tekorten" in het BestuurdersMagazine van september.

SectorplanPlus

Werkgevers in de sector zorg en welzijn kunnen komende jaren extra opleidingsca-
paciteit vrijmaken door een beroep te doen op subsidie in het kader van het SectorplanPlus. WGV Zorg en Welzijn is samen met collega-werkgeversorganisaties in Nederland indiener van dit plan bij het ministerie van VWS. De aanvraag werd eind augustus dit jaar ingediend en begin november toegekend. Dit heeft geleid tot een 1e tranche, waarvoor werkgevers tot 5 december een aanvraag

konden indienen. Voor de 1e tranche was door VWS 30 mln. euro beschikbaar gesteld. Het aantal aanvragen oversteeg alle verwachtingen. Reden voor de minister om een deel van de gereserveerde middelen naar voren te halen en het budget voor de 1e tranche te verhogen naar 80 mln. euro. Voor het werkgebied van WGV Zorg en Welzijn gaat het dan om zo’n 180 aanvragen met een totale omvang van 11 mln. euro. Voor de rekenaar onder u: het werkgebied van de vereniging omvat zo’n 11% van Nederland. Binnenkort ontvangen alle aanvragers nader bericht over de verdere procedure.

Voor de 2e tranche, die waarschijnlijk per 1 mei wordt opgesteld, is ongeveer 90 mln. euro beschikbaar. De subsidievoorwaarden voor de 2e tranche zijn anders dan voor de eerste tranche. Te zijner tijd komt daarover meer informatie beschikbaar.

Meer informatie/vragen

Meer informatie vindt u op de website. Of lees het artikel over het Sectorplan Zorg en SectorplanPlus in het BestuurdersMagazine van september. Contactpersoon voor SectorplanPlus is beleidsadviseur Martine Duenk: 088 255 66 50/ sectorplan@wgvzorgenwelzijn.nl.