Bovendien is een doel om een hoger percentage starters aan de opleiding ook daadwerkelijk in zorg en welzijn aan de slag te laten gaan en een snellere integratie van de student in de praktijk te realiseren.

Continu aandacht

Het zijn enkele strategieën die ervoor moeten zorgen dat de problemen in Oost-Nederland beheersbaar blijven. “Het is geen eendimen-
sionaal probleem”, weet Theo Blom. “De ene organisatie is de andere niet, oplossingen zijn vaak maatwerk. Het is nodig om op bestuurlijk niveau continu aandacht te hebben. Het gaat om de zorg voor mensen en daar wil je niet nee verkopen of inleveren op kwaliteit.”

De eerste resultaten worden geboekt. De 24 werkleercentra in de Achterhoek blijken een schot in de roos en ook in de andere regio’s gebeurt het nodige. “Lerenden ervaren in een vroeg stadium de praktijk en merken of het werk echt iets voor ze is. Bovendien zijn medewerkers intensiever betrokken bij de opleiding van studenten.”

De pilot met een digitaal stageplatform is eveneens een succes en wordt komend jaar uitgerold. Dat platform zorgt ervoor dat geen stageplaats onbenut blijft en dat de student op een zo passend mogelijke plek zo snel mogelijk ervaring opdoet. Ook de vier plannen voor het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT) in het werkgebied naderen de voltooiing.

Wringen

“Het gaat écht wringen en we moeten er allemaal mee aan de slag”, zegt Theo Blom. “Mijn advies aan organisaties en onderwijsinstellingen is om het wiel niet opnieuw uit te willen vinden. Ga niet in je eentje oplossingen bedenken. Doe het samen en leer van anderen. De structuur die wij in Oost-Nederland hebben opgezet werkt. Benut de mogelijkheden om van elkaars kennis te profiteren.”

"De leerwerkcentra zijn een schot in de roos"

Stageplatform ZW

Zorg- en welzijnsopleidingen in Oost-Nederland hebben gezamenlijk ongeveer 20.000 studenten in opleiding. Deze studenten moeten meerdere malen stage lopen. Het veelal handmatig plannen van deze stages is, door het aanzienlijke volume en het gebruik van een diversiteit aan formulieren, voor zowel opleidingsinstituten als voor zorg- en welzijnsinstellingen een tijdrovende klus. Daarnaast gaat er veel tijd verloren met het vinden en vullen van niet-inzichtelijke stages voor leerlingen die nog niet geplaatst zijn.

WGV Zorg en Welzijn heeft daarom, in samenwerking met onderwijs en het werkveld, een digitale stagemodule ontwikkeld. Het Stageplatform ZW (Zorg en Welzijn) geeft een compleet en helder beeld van vraag & aanbod van stages in de regio. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het integreren en koppelen van studenten aan deze stages.