Verkuil: “Partijen die meedoen aan de blockchain hebben allemaal een sleutel, met een privé-sleutel en een openbaar deel. Als je een transactie wilt doen, moet je die klaarzetten en ondertekenen. Dat laatste kun je alleen doen als je een privé-sleutel hebt. Als je digitaal hebt ondertekend, kan iedereen met een publieke sleutel verifiëren of die handtekening klopt. Dus iedereen kan controleren of de transactie klopt, maar de inhoud is niet te veranderen, of te vervalsen.”

Daarmee is deze technologie dus heel geschikt voor het valideren van authenticiteit van badges. Verkuil: “We hebben midden 2018 samen met Surf (IT-dienstverlener in het hoger onderwijs, red.) een pilot gedaan om te kijken of we badges konden onderschrijven (‘endorsen’) met gebruik van blockchain. Dat was de basis van hoe de badges werken in ons BadgeCollect platform dat nu voor het e-portfolio wordt gebruikt. Met een eenmalige kwalificering kan een onderwijs- of zorginstelling toestemming krijgen om zelf badges uit te geven.” 

Het gebruik van de blockchain-technologie beperkt zich zoals gezegd niet tot deze badges voor het e-portfolio. Verkuil: “Vlak voor de coronaperiode zijn we in Enschede met vijf zorggroepen een pilot gestart waarbij we badges hebben ingesteld voor de flexibele inzet van personeel, zodat je kunt matchen op competenties en vaardigheden. Door corona is dat stil komen te liggen, maar het maakt duidelijk dat dezelfde technologie ook voor andere toepassingen geschikt is.”