badges, hoe blockchain kan zorgen voor validatie en over de kansen die technologie biedt voor de zorgsector.

“We houden ons overigens bezig met meer dan alleen blockchain-technologie”, verduidelijkt Verkuil. “Maar blockchain is open, decentraal en partijen kunnen elkaar controleren. Het is open source denken en open source doen. En dat staat wat ons betreft voor onze werkwijze bij al onze technologische oplossingen. We willen technologie die achter onze oplossingen ligt toegankelijk maken. We zitten hier in De Gasfabriek in Deventer in een technische en creatieve omgeving, met andere start-ups en scale-ups. Zo’n vier jaar geleden hebben we kennisgemaakt met WGV Zorg en Welzijn en met enkele aangesloten werkgevers, omdat die hier kwamen om inspiratie op te doen voor mogelijkheden van nieuwe technologie. In kennis- en innovatiesessies hebben we aan de hand van prikkelende stellingen verkend wat technologie voor de zorg kan gaan betekenen. Niet alleen over tien of vijftien jaar, maar ook nu, binnen een tijdsbestek van maanden.” 

“Het is niet voor iedereen in de sector direct duidelijk wat de rol van technologie in de zorg gaat worden. Dat is ook geen uitgeschreven 

route, maar samen proberen wij te kijken wat er nu al mogelijk is en hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Feit is dat tech-giganten als Amazon en Alphabet (eigenaar van Google, red.) zich volop op de zorg storten. Dat doen ze omdat ze toekomst zien in de combinatie technologie en zorg.”

Dit is blockchain

Blockchain is feitelijk een samensmelting van technologieën. Ten eerste natuurlijk internet dat de koppeling van computers over de hele wereld mogelijk maakt. En ten tweede het idee van een database. In het geval van blockchain gaat het om een database waaraan je wel spelregels (via 'Smart Contracts') kunt toevoegen, maar je geen gegevens kunt wissen. Bovendien kan iedereen controleren of degene die regels heeft toegevoegd, daarvoor wel de juiste rechten had en in het bezit was van een zogeheten 'public private key'. Blockchain is bekend als de technologie achter Bitcoins en andere cryptomunten, maar het is bijvoorbeeld ook uitstekend geschikt om administraties vast te leggen, zonder dat één toezichthouder alles beheert. En daar ligt ook de link met (open) badges zoals die nu gebruikt kunnen worden binnen het
e-portfolio.


Routekaart in de praktijk

Deze ontwikkelingen, waarbij het leerpad van de studenten centraal staat, komen terug in de ‘Routekaart operationalisering werkagenda onderwijs werkveld 2021-2025’ waarin door onderwijs en zorginstellingen gezamenlijk 11 thema’s, verdeeld over 4 fases, zijn geformuleerd. 

Jan Wiggers met een blik op de routekaart in relatie tot de praktijk: “We zijn nog niet zo ver dat alle nieuwe ideeën over een leven lang leren en werken op basis van het verwerven van competenties zijn geïmplementeerd, maar het gaat wel hard. Het vraagt organisatorisch wel het een en ander. Niet alleen binnen het onderwijs, maar ook binnen de werkbegeleiding door de instellingen.”  

Neem voor meer informatie over de routekaart en het werk van de focusgroepen contact op met Jan Wiggers: j.wiggers@wgvzorgenwelzijn.nl / 088 255 66 50.