En onlangs kwam ik ze dus weer tegen bij Avenier. Deze medewerkers en hun gezinnen verkeren eigenlijk al jaren in onzekerheid."

"O, verschrikkelijk, Pieter", zegt Van Drumpt.

Of hem dat raakt? De Man: "Natuurlijk sta ik daar bij stil. Maar het is mijn opdracht de sluiting zorgvuldig te begeleiden. En dat doe ik dan ook. Ik probeer er nog het beste van te maken."

Volgens De Man wordt het perspectief op de arbeidsmarkt op het gebied van (jeugd)zorg in het oosten van Nederland steeds somberder. "Steeds meer instellingen reorganiseren ingrijpend, sluiten de deuren of worden (deels) verplaatst naar het westen", stelt hij vast. "Veel patiënten en cliënten die worden opgevangen in het oosten, komen uit het westen. De redenering is dat ze ook in het westen kunnen worden geholpen. De capaciteit wordt verplaatst. Daarnaast wordt door andere financieringsvormen alles minder, in alle sectoren. En er wordt anders georganiseerd, meer op flexibiliteit, minder met vaste contracten."

Zowel De Man, als Van Drumpt houdt rekening met meer ontslagen en sluitingen in zorg en welzijn. De problemen bij thuiszorgorganisatie Sensire, die eind dit jaar 800 vaste medewerkers en 300 tijdelijke thuishulpen ontslaat, is in hun ogen een voorbode van wat er komen gaat.  

Van Drumpt: "Zorgorganisatie Sensire staat symbool voor alle organisaties die met de gevolgen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) worden geconfronteerd. Sensire heeft geen zekerheid over hoe het volgend jaar zal gaan. Willen de gemeenten thuiszorg bij Sensire afnemen of niet? Dus moet Van Rixtel (bestuurder Sensire, red.) zijn personeel wel opzeggen." Ook verpleeg- en verzorgingshuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking zullen het de komende jaren moeilijk krijgen, verwachten de twee. De Man: "Ook daar gaan klappen vallen."

Van Drumpt: "We krijgen hier helemaal geen tekort aan zorgpersoneel. Vroeger lag het accent op werving van personeel, maar dat zal veranderen. De vraag is, hoe bouwen we dat om?"

De Man: "In het westen van Nederland zie je al dat er meer flexachtige structuren ontstaan, dat er arbeidspools worden bedacht met daarin medewerkers die bij verschillende organisaties op wisselende momenten kunnen worden ingezet. Bij sluitingen of reorganisaties zoek je nu nog vaak naar vervangend werk in de sector zelf, maar je ziet dat het opraakt. Dus moet je kijken of er een alternatief is, of er in andere sectoren mogelijkheden zijn. >

 


Fatima Zorg, gevestigd in Nieuw Wehl, is een organisatie voor wonen, dagbesteding, dagbehandeling en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Fatima Zorg heeft 993 medewerkers en 385 cliënten. De organisatie werkt samen met Carante Groep en Alliantie M3 en gaat in 2014 fuseren met Schreuderhuizen in Arnhem. Na de fusie heeft de organisatie 550 cliënten.

Horizon Jeugdzorg en Onderwijs is een organisatie voor jeugdzorg en speciaal onderwijs op 26 locaties voor de regio Zuid-Holland. Horizon begeleidt kinderen van 0 tot 23 jaar met gedragsproblemen. Horizon en Avenier zijn in 2012 gefuseerd.

Stichting Oldenkotte is een particuliere stichting waar Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Oldenkotte en poli- en dagkliniek 'De Tender' onderdeel van uitmaken. De tbs-kliniek in Rekken telt 350 medewerkers en heeft 134 plaatsen. In totaal gaan in Nederland drie tbs-klinieken dicht, waaronder die in Rekken. Het aantal bedden krimpt van 1800 naar 1300.