Overval

Voor het personeel van Viattence was het wennen, weet Hauer. “Per woning kwamen er ineens zes studenten bij die het vak gingen leren. Dat voelde wat als een overval. We hebben geleerd dat het handig is om eerst twee weken een inwerkprogramma te bieden en ze dan in de woningen te introduceren.”

Na die eerste, wat rommelige start in september 2017, was er snel acceptatie en enthousiasme. Mondriaan: “Doordat de studenten niet op de formatie drukken, heb je simpelweg meer handen aan het bed. Er is meer tijd en aandacht en dat levert welzijn voor cliënten op. Nu kunnen ze eens naar de stad, of worden mantelzorgers uitgenodigd voor een diner in de woning. Daar is, door de extra mensen, tijd en ruimte voor.”

Beeldmonitor

Nog even en de eerste studenten krijgen hun diploma. Ondertussen gaat het ontwikkelen verder. Met het introduceren van een beeldmonitor, dit najaar, kunnen studenten bijvoorbeeld van zelfgemaakte filmpjes leren.

"Doordat ze niet op de formatie drukken, heb je simpelweg meer handen aan het bed."

De beeldmonitor wordt mede gefinancierd door WGV Zorg en Welzijn. Waninge: “We zijn bezig met het creëren van een digitaal leerplatform waar leervragen, casuïstiek en beeldmateriaal de studenten verder helpen. Een beeld zegt tenslotte meer dan heel veel woorden.” Het slagen van de aanpak vergt van alle deelnemende partijen volledige inzet, weet Hauer. “Als een zorginstelling op deze manier aan de slag wil, moet iedereen enthousiast zijn. Van personeel tot mantelzorgers en cliënten.”

Informatiebijeenkomst

Om de haverklap krijgen ze verzoeken van andere instellingen om te komen kijken. “Dat waren er zoveel, daar zijn we mee gestopt. Het was niet fijn voor de cliënten. We hebben net voor de zomer een informatiebijeenkomst gehouden voor belangstellenden. Dat gaan we in het najaar weer doen.” De grote belangstelling verbaast ze niet en meer zorginstellingen aanhaken lijkt ze een goed idee. Het personeelstekort loopt tenslotte hard op. “Hiermee bind je een nieuwe doelgroep aan je. Zonder deze praktijkleerroute hadden we nu veel meer vacatures bij Viattence gehad.”

Nieuwe aanpak geeft veel winst

De praktijkleerroute en de beeldmonitor van Viattence, Landstede MBO en Deltion College zijn succesvolle voorbeelden van wat er binnen de Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten (RAAT) wordt opgepakt.

Binnenkort krijgen de eerste deelnemers hun diploma en een vaste aanstelling bij Viattence. Logisch, vindt Hester Hauer van Viattence. “Door deze aanpak ken je elkaar. Ze kunnen hier aan het werk. Dit lost niet alles op, maar het geeft veel winst.”

Die winst geldt ook voor de onderwijsinstellingen, meldt Erik Mondriaan van Deltion College. “Het zijn studenten die niet snel aan een reguliere opleiding beginnen. We willen meer studenten op deze manier opleiden.”

Voor meer informatie is er het filmpje ‘Leren en werken tegelijk in de Klaarbeek’ op youtube.com en de ervaringen van Viattence zijn te vinden op www.waardigheidentrots.nl.