De grap is dat veel zaken en technieken in ons werk namelijk goed te leren zijn binnen ons bedrijf als je bezit over deze vaardigheden. Competenties zijn bij ons belangrijker dan kwalificaties.”

“Iedere medewerker krijgt van ons vier uur per week tijd om te besteden aan opleiding of leren via een badgesysteem”, vertelt Steven Verkuil. “Er is geen verplicht programma, er is wel een duidelijke verwachting dat je het leuk vindt om met nieuwe dingen aan de slag te gaan.” Hij merkt dat die houding studenten trekt. “Iedereen kan zien welke badges anderen hebben gehaald en dat triggert.”

Disruptieve innovatie

Verkuil heeft duidelijke ideeën over innovatie. “Er zijn twee vormen. De incrementele en disruptieve innovatie. Bij de incrementele zijn er al processen en die willen we sneller en beter maken. Dit zijn de meest voorkomende innovaties. De disruptieve innovatie komt er op neer dat door innovatie een nieuwe markt ontstaat, waardoor alles wat met de bestaande markt te maken heeft, verdwijnt of op zijn minst minder interessant wordt.” 

Bij grote organisaties is die laatste optie vaak lastig. “Als een zorgorganisatie een olietanker is, dan stuur je die niet zomaar een andere kant op. Vanuit Inversable zeggen we dan: lanceer een kleine speedboot die alle kanten mag opvaren. 

We moeten die olietanker durven loslaten en iets helemaal nieuws durven starten. De huidige denkwijze om alles binnenboord te houden, is moeilijk vol te houden. Als je je speedboot loslaat en laat investeren dan lukt het misschien zelfs dat het je grootste concurrent wordt. Mooi! Dan heb je er vast een aandeel in, want je was er vroeg bij.”

Machine learning

“Zorgorganisaties kunnen niet stil blijven zitten”, daarvan is Steven Verkuil overtuigd. “Vooral de zinnige toepassingen van big data en machine learning kunnen erg interessant zijn. Als je de match maakt tussen data, machine learning en de praktijk, dan heb je je speedbootje in de zorg te pakken. Een ding is zeker: De impact van deze speedbootjes is enorm. Houd ze in de gaten als je een olietanker bent. Veel zaken in jouw organisatie gaan inefficiënt, hele nieuwe oplossingen dienen zich aan. Ik zou, als ik voor een zorgorganisatie werkte, direct de ruimte geven aan speedbootjes.”

In september van dit jaar is de slotpublicatie Toekomst in Beeld verschenen met daarin de zes interviews en de belangrijkste inzichten, tips, aandachtspunten en ideeën uit andere sectoren. Klik hier voor het volledige interview met Steven Verkuil van Inversable. 


Kennis Innovatie Kring

De arbeidsmarkt van zorg en welzijn heeft te maken met urgente uitdagingen. We moeten het werk zo organiseren dat we aan de groeiende zorgvraag voldoen, zonder dat er veel meer extra medewerkers nodig zijn. Door de inzet van (sociale) innovatie en nieuwe technologie is er nog veel mogelijk. 

WGV Zorg en Welzijn wil in 2023 twee keer een Kennis Innovatie Kring organiseren waarin we, aan de hand van een aantal stellingen, naar de nabije toekomst kijken (wereld over 10 jaar) en hoe we met behulp van nieuwe technologie tot echt anders werken kunnen komen. Maximale deelname vanuit het werkveld is 10 deelnemers per sessie. Vanuit de technologie zullen 5 deelnemers aansluiten. De eerste sessie vindt eind februari/begin maart plaats. Heeft u al interesse, stuur dan een e-mail naar j.stubbe@wgvzorgenwelzijn.nl.