Susanne Katus: “Dat zal spannend zijn geweest, hoe vlieg je dat aan?” 

Jan-Willem Bedeaux: “Natuurlijk is dat spannend en niet iedereen is blij met verandering. Het gevoel kan zijn dat ze het voor die tijd niet goed deden. Dat is niet zo. De samenleving verandert voortdurend en je bouwt verder op wat je voorgangers hebben gedaan. Het verhaal over het waarom van de verandering was gelukkig helder en relatief eenvoudig uit te leggen.”  

Susanne Katus: “Als het gaat over je ideeën over leiderschap, wat was er nodig om daar een beweging in te krijgen?” 

Jan-Willem Bedeaux: “We zijn gestart met een intensief leiderschapsprogramma. En ja, daar doe ik zelf ook aan mee. Bestuurlijke zelfrelativering is belangrijk, vind ik. Niet het ego voorop, maar de bedoeling van de organisatie. Je bestuurt niet vanuit weten, maar vanuit vragen. Dat weten zit wel in je organisatie, je bevraagt en wakkert aan. Nieuwe medewerkers vraag ik om de eerste paar weken te noteren wat ze raar vinden. Als nieuweling zie je wat er vreemd is.” 

Susanne Katus: “Wat hoor je dan bijvoorbeeld?” 

Jan-Willem Bedeaux: “Een HR-medewerker zei me dat veel is geautomatiseerd en dat het 

wel lijkt of we bang zijn voor persoonlijk contact. Dat levert nieuwe gesprekken op. Iemand bij marketing meldde dat ze het opvallend  vond dat ze in nagenoeg ieder gesprek binnen de organisatie de kernwaarden ‘moedig, ontwikkelingsgericht, vol vertrouwen en integer’, terug hoorde. Met die observatie was ik wel blij.” 

Susanne Katus: “Wat kunnen bestuurders die worstelen met veranderingen doen?” 

Jan-Willem Bedeaux: “Zoek naar de logica van de noodzaak tot veranderen. Luister naar je organisatie want die praat terug, of initieer dat gesprek. Als je helder hebt wat nodig is, moet het vervolgens vanuit je tenen, je hart en je hoofd komen. Besef dat veranderen ook verlies van het oude betekent. Heb aandacht voor overgangsfases en durf te vertragen. ” 

Susanne Katus: “Waar staan jullie nu?” 

Jan-Willem Bedeaux: “Onze  koers begint vruchten af te werpen. Collega’s zijn gemotiveerd, snappen het en we hebben mooie gesprekken met elkaar. Het arbeidsverzuim en de uitstroom zijn  fors gedaald. Het laatste medewerkersonderzoek laat die positieve trend ook duidelijk zien. We zijn onderweg. Niet naar een eindpunt, maar naar de volgende bestemming”. 

Eigentijds leiderschap als speerpunt 

De Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn biedt haar leden ondersteuning bij de zoektocht naar nieuw leiderschap. Zo zijn er geregeld dialoogtafels waar aan de hand van een thema ervaringen uitgewisseld worden. “Eigentijds leiderschap is voor ons een belangrijk speerpunt”, meldt Susanne Katus, directeur-bestuurder.  

“Tijden zijn veranderd en zowel uit het uitstroomonderzoek als uit het rapport van Doekle Terpstra ‘Werken in de Zorg’ en het onlangs verschenen rapport van de SER ‘Ruimte voor de zorgprofessional', blijkt dat dit thema hoog op onze bestuurlijke agenda moet staan. We faciliteren en ondersteunen dit. Ik hoop dat we met elkaar een beweging op gang brengen van eigentijds leiderschap. Dat we elkaar inspireren en van elkaar leren.” 

Organisaties die meer willen weten over leiderschapsprogramma’s en andere mogelijkheden kunnen zich bij de werkgeversvereniging melden.