“In de zorg is sprake van hoge verzuimcijfers,” stelt De Lange het probleem meteen aan de kaak. “Veel mensen voelen zich overbelast en vallen daardoor uit. Als daar niks mee gebeurt, zie je dat mensen op een bepaald moment voor iets anders kiezen. Iets wat ze als minder belastend ervaren.”

“Wat je natuurlijk wilt, is dat mensen hun werk blijven doen, dat ze in ieder geval binnen de branche actief blijven. We weten uit onderzoek - zowel buiten als binnen de zorgsector - dat wanneer je jobcrafting als instrument inzet, er een grotere groep medewerkers is die de stap naar ander werk niet maakt. Dit komt doordat er een betere werkfit is, waardoor mensen het plezier in hun werk hervinden en er een gevoel van zingeving ontstaat. Meer tevredenheid en bevlogenheid leidt ook weer tot een afname van burn-outklachten, oftewel een hogere inzetbaarheid.” 

"Een kennissessie kan ontstaan vanuit een vraag die bij een HR-medewerker leeft"


Bewezen effect

Bewezen positieve resultaten dus, volgens
De Lange. Maar hoe werkt jobcrafting nu precies? Vaak wordt gedacht dat het bij jobcrafting om de oudere medewerker gaat, maar dat is volgens De Lange een misverstand. “Ook jongere professionals besluiten het vak te verlaten en ook voor voor hen had jobcrafting van waarde kunnen zijn.” Bij jobcrafting (letterlijk: boetseren van een baan), probeer je de oorzaken van iemands ontevredenheid met het werk weg te nemen. Je kijkt naar aanpassingen die voor een betere fit zorgen. Dat hoeft niet synoniem te zijn aan een kleiner takenpakket. Soms kan een relatief kleine verschuiving al tot een oplossing leiden. De Lange: “Ik ken het voorbeeld van een vrouw die graag een leergang wilde volgen en daarvoor de woensdagmiddag vrij wilde hebben. Maar ze vond het bezwaarlijk om dat aan te geven. Na een gesprek met HR en een teamleider bleek dat allemaal prima mogelijk en is dat geregeld. Komt zoiets niet boven tafel, dan raak je iemand kwijt.” 

Meer netwerkbijeenkomsten voor HR-medewerkers

De presentaties over zowel jobcrafting als jobcarving waren veel uitgebreider dan we hier kunnen weergeven. Heeft u de kennissessies gemist, maar wilt u wel meer weten over de mogelijkheden en wellicht een workshop volgen? Neem dan contact op met Harriëtte Baas of Anne Engelbertink.  

Harriëtte Baas: “In samenspraak met HR-medewerkers zijn we momenteel bezig met het organiseren van (fysieke) regionale kwartaalbijeenkomsten waar HR-medewerkers elkaar ontmoeten, onderling kennis kunnen uitwisselen en intervisie plaats kan vinden. Hierbij zullen ook regelmatig sprekers worden uitgenodigd.” 

In de agenda van oktober 2021 staan vooralsnog alleen online bijeenkomsten van het verzuimnetwerk Twente & Achterhoek, een toolbox Onboarding en het verzuimnetwerk Zwolle & Stedendriehoek. Kijk voor meer bijeenkomsten in de agenda.