Hoe op een goede wijze in de behoefte van cliënten kan worden voorzien, is de ultieme uitdaging waar zorg- en welzijnsorganisaties zich voor gesteld zien." 

Jacqueline Buys, directeur MBO College voor Gezondheidszorg ROC van Twente: 

"Een regionaal sociaal pact vind ik van groot belang. Hierbij is een belangrijke rol voor WGV Zorg en Welzijn weggelegd; het samenbrengen van partijen om meer samenwerking te bewerkstelligen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Vooral op beleidsmatig niveau zijn er nog voldoende mogelijkheden voor samenwerking tussen onderwijs, werkveld en politiek. Nu zoeken partijen elkaar wel op, maar de initiatieven zijn te versnipperd, we willen toewerken naar een holistisch geheel waarin het gezamenlijk belang voorop wordt gesteld. WGV Zorg en Welzijn vormt de ‘linking pin’ van de sector zorg en welzijn. Natuurlijk passeren wij de werkgeversvereniging regelmatig om individueel met zorginstellingen afspraken te maken voor bijvoorbeeld maatwerkopleidingen, maar het blijft erg prettig om voor sectorbrede knelpunten de werkgeversvereniging in actie te laten komen. In vergelijking met het werk van WGV Zorg en Welzijn worden in andere branches problemen wel opgepakt, maar hebben zij een minder collectieve uitkomst. Zo stranden in de bouwsector nog veel initiatieven.

Partijen proberen wel knelpunten op te lossen, maar er is geen coördinatie en er wordt onvoldoende gezamenlijk belang gezien."

Steven Kroon, wethouder in de gemeente Doetinchem:

"De regio staat voor een grote uitdaging. Organisaties bereiden zich voor op moeilijke tijden, vol onzekerheid. Medewerkers zullen anders worden ingezet en zullen andere competenties moeten aanboren. Ook is er sprake van terugloop van het aantal stageplaatsen. Dat vraagt om meer afstemming en samenwerking tussen onderwijsinstellingen, zorginstellingen, ziektekostenverzekeraars, zorgkantoren, vakbonden en gemeenten. De gemeente Doetinchem wil partijen verbinden om te komen tot een sociaal pact. In een pact spreken partijen de intentie uit om nauwer met elkaar te gaan samenwerken, om werkgelegenheid te behouden en de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken. Het pact is er voor medewerkers uit de zorg, want iedereen verdient werk!” 

"Zowel nieuwe beroepskrachten, als zittend personeel moeten worden opgeleid om aan de nieuwe eisen te voldoen" 


Nieuwe eisen

Hoe gaat de sector zich de komende jaren ontwikkelen? Een vijfjaars perspectief is lastig. De behoefte zal toenemen, de collectief gefinancierde vraag staat onder druk. Bezuinigingen zullen niet overal in gelijke mate en op hetzelfde moment drukken. Er wordt niet alleen bezuinigd, er worden ook andere eisen gesteld. Zowel nieuwe beroepskrachten, als zittend personeel moeten worden opgeleid om daarop goed in te kunnen spelen. 

Het sociaal pact wordt een succes als er in de regio daadwerkelijk een cultuur ontstaat waarbij ervoor gekozen wordt de uitdaging gezamenlijk aan te gaan. Het sectorplan is dan niet meer dan een hulpmiddel om daar een vliegende start mee te maken.

Voor het routeschema en een overzicht over de tussenliggende haltes: houd de website www.wgvzorgenwelzijn.nl van de vereniging in de gaten.