Kortere opleidingen die beter zijn. Dat lijkt haaks te staan op elkaar. Is dat wel mogelijk?

"Dat is ook voor mij een vraag. Kan dat wel? Ik durf er geen harde uitspraak over te doen. In de opdracht van de overheid zit ook nog een bezuiniging verpakt. We zullen alles in het werk stellen om de doelen te bereiken. Voor een aantal opleidingen gaat dat waarschijnlijk wel lukken. Er is al ervaring met driejarige opleidingen maatschappelijke dienstverlening en sociaal cultureel werk. De verkorte opleidingen moeten in de studiejaren 2014 of 2015 van start gaan. De aangescherpte kwalificatiedossiers gaan gelden voor de eerstejaars die in 2016-2017 beginnen."

Vraag en aanbod van arbeidskrachten sluiten niet altijd goed op elkaar aan. Hoe is een betere afstemming te bereiken? 

"De maakbaarheid van de arbeidsmarkt bestaat niet. Zodra ministeries bepaalde maatregelen afkondigen, verandert er al van alles. Neem de kinderopvang. Drieënhalf jaar geleden kregen wij de opdracht meer leidsters af te leveren voor de kinderopvang. Maar nog voordat de studenten klaar waren, is de hele markt voor de kinderopvang ingestort. Werkgevers kunnen vaak niet aangeven hoe hun behoefte aan arbeidskrachten over een paar jaar zal zijn. Instellingen in de publieke sector hebben onder meer te maken met het kabinetsbeleid,

en dat laat zich niet voorzien. Beslissingen over de AWBZ en veranderingen in de thuis- en jeugdzorg hebben grote impact. Zelfs ministeries zijn het niet eens over hoe de vraag zich ontwikkelt. Kijk, je kunt als overheid de belangstelling voor bepaalde opleidingen willen stimuleren, maar je zult ook moeten kijken naar de kwaliteiten en talenten van een student. Als je iets gaat doen waar je niet goed in bent of waar je interesse niet ligt, dan zal je ook nooit echt goed worden in dat beroep."

Hoe zorgt u dat opleidingen blijven aansluiten bij de soms snel veranderende praktijk?

"Wij laten ons voortdurend informeren door commissies met daarin mensen uit het werkveld. Dat is beter dan een verpleegkundige voor de klas zetten. Lesgeven is ook een vak."

De uitval in het mbo is groot. 28 procent van de studenten haalt de eindstreep niet. Wat doet u er aan?

"Bij de opleidingen voor zorg en welzijn is dat percentage significant lager: twintig procent. Daar zitten ook studenten bij die na hun stage blijven werken. Maar eerst een diploma halen, is verstandiger, vinden wij. Samen met gemeentes stoppen wij veel tijd en energie in het voorkomen van uitval." •

Drs. A.J. (Anky ) Veldman (1959)  

Studeerde verpleegkunde, verander-management en sociologie, was wijkverpleegkundige in onder meer Oost-Groningen en de Achterhoek. 

Van 1995 tot 2002 voorzitter raad van bestuur van Integra Zorggroep in Alkmaar (thuiszorg, kraamzorg en commerciële thuiszorgwinkel).

Sinds 2002 lid van college van bestuur ROC Aventus (Apeldoorn, Zutphen, Deventer), verantwoordelijk voor onderwijs en bedrijfsprocessen. 

Daarnaast is ze voorzitter van de bedrijfstakgroep Zorg, Welzijn en Sport van de MBO Raad en voorzitter van Calibris, het kenniscentrum voor Zorg, Welzijn en Sport.

Ze is bestuurslid van een aantal organisaties waaronder Maatschappelijk Ondernemen in Apeldoorn, Kids College Apeldoorn en Maatschappij van Nijverheid en Handel.