Betekenisvol werk

Hallink: “Om dit te laten slagen, is enthousiasme vanuit drie partijen nodig: de werkgevers, de scholen en het werkgevers-servicepunt (WSP). We gaan starten met
18 jongeren uit het pro en vso onderwijs én 18 jongeren die het onderwijs al verlaten hebben en inmiddels in de kaartenbak van de gemeente zitten. Die dreigen anders thuiszitters te worden. Voor heel veel jongeren betekent dit een versterking van hun imago. Ze doen betekenisvol werk en noemen zich vol trots verpleegkundige. Prima toch?”  

"Je kunt niet na anderhalf jaar zeggen: sorry, maar we stoppen ermee"

Het werkaanbod moet natuurlijk passen bij de kwaliteiten van de deelnemers. Hallink: “Dat vraagt afstemming vooraf, maar de voorwaarde is ook dat ze goed begeleid worden. En dat er aandacht is voor praktijkleren, wat ze uiteindelijk een ‘praktijkverklaring’ oplevert. Daarom is het commitment van de scholen ook zo belangrijk. Voor het werken in de praktijk hebben we een vaste coach per (ongeveer) acht jongeren. Die wordt bekostigd vanuit het WSP. 

En over kosten gesproken, we hebben voor deze pilot een ‘aanjaagsubsidie’, maar we gaan er een sluitende businesscase van maken. Je kunt niet na anderhalf jaar zeggen: sorry, maar we stoppen ermee. Zo gaan we niet met mensen om.” 

“We zoeken nu uit hoe het in de praktijk werkt. We gaan natuurlijk van alles tegenkomen, maar wij zetten die eerste stap, door klein te beginnen. We gaan hiermee niet het volledige personeelsprobleem oplossen, natuurlijk niet. Maar we gaan wel bijdragen aan de kwaliteit van zorg.”

Hele regio doet mee

“Het goede nieuws is dat alle bestuurders van de Zwolse regiotafel VVT in het project gaan participeren”, laat Kodden weten. Hallink:
“En WGV Zorg en Welzijn is de eerste werkgeversvereniging die zich hieraan heeft gecommitteerd. De ervaring die wij hier opdoen, kunnen zij weer verspreiden in de rest van het land.”   


Bezoek minister Helder aan Zwolle

Het project heeft de volle aandacht van de overheid. Op 5 juni jl. bezocht minister Conny Helder samen met Guusje ter Horst (bestuurlijk aanjager ‘Onbeperkt Meedoen’) Zwolle in het teken van het Inclusiepact, dat als doel heeft jongeren met een vso/pro-achtergrond duurzaam te laten doorstromen naar de arbeidsmarkt. De Stentor schreef hierover een artikel. Kodden: “We hebben laten zien dat iedere reis begint met een eerste stap. Die hebben we in de regio Zwolle gezet. Als het ergens kan, is het in deze regio. Het sociale hart klopt.” 

De minister en de bestuurlijk aanjager spraken in Zwolle met alle betrokkenen, ook met de eerste ‘brugbaners’ zelf. Zij nemen alle geluiden mee naar bestuurlijk Den Haag om de opgedane praktijkervaringen van deze pilot te gebruiken voor het vaststellen van landelijk beleid.