“Wat we graag wilden, is de bekendheid met het onderwerp vergroten en het bespreekbaar maken. Uit het onderzoek bleek ook dat die wens er is. Mensen trekken pas aan de bel als het al moeilijk is. Men ziet het als eigen verantwoordelijkheid, als privé. Maar dat klopt natuurlijk niet, want werk en privé zijn met elkaar verbonden. Als werkgever zien we het juist als gedeelde verantwoordelijkheid.”

Kwantitatief en kwalitatief

Het onderzoek bestond zowel uit een online enquête als persoonlijke gesprekken met mantelzorgers, niet-mantelzorgers en leidinggevenden. Reints: “Jong en Veer werkt met een mantelzorg-monitor die landelijk gebruikt wordt. Zo kun je tot een benchmark met andere organisaties komen. De gesprekken hebben we door hen laten voeren, vanwege de privacygevoelige informatie. Voor ons was het belangrijk dat we de bespreekbaarheid van het onderwerp al tijdens het onderzoek wilden laten zien. Hierdoor hebben we al in de onderzoeksfase interventies aangeboden, zoals een gesprek met een mantelzorgcoach en het volgen van een balanstraining voor mantelzorgers.”

Reints: “Ook hebben we teamsessies voor teams ontwikkeld waaraan iedereen - organisatiebreed - mee kan doen. In deze teamsessies wordt mantelzorg bespreekbaar gemaakt. 

Deze sessies zijn volgens Jong en Veer vernieuwend en hebben bijzondere inzichten gebracht, zoals meer begrip voor de mantelzorgsituatie, maar ook voor wat dit van niet-mantelzorgers vraagt en de gevolgen voor de organisatie.” Schildkamp: "Men wist het soms wel van elkaar, maar er werd niet veel mee gedaan. En er werd ook mantelzorg verricht zonder dat collega’s het merkten. Dat is misschien wel inherent aan de houding van de beroepsgroep. Nu het besproken wordt, is er meer oog voor en lost men zaken voor elkaar op, bijvoorbeeld door een dienst over te nemen. Maar de managers spelen hierin ook een belangrijke rol. Tijdens die teamsessies, maar bijvoorbeeld ook bij het jaargesprek. Daar staat het nu standaard op de agenda".

Tips & advies

“Organisaties die ook het onderwerp werk en mantelzorg actief willen bespreken en passende ondersteuning willen aanbieden, adviseer ik te beginnen met een inspiratiesessie gericht op het verkrijgen van draagvlak,” zegt Reints. “En voor een integrale aanpak waarbij je je richt op de hele organisatie, niet exclusief op de mantelzorger. Kies voor een combinatie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek en bied al in de onderzoeksfase ondersteuning.”

Maak werk van mantelzorg

Over het onderwerp mantelzorg is voor werkgevers in zorg en welzijn een speciale website ontwikkeld. WGV Zorg en Welzijn is een van de vier initiatiefnemers van deze site. Voor de content is een beroep gedaan op Jong en Veer, het bureau dat ook Stichting Aveleijn begeleidt. De website biedt behalve veel informatie over dit onderwerp ook heel praktische informatie om te komen tot een ‘mantelzorgvriendelijke’ organisatie. 

Structurele aandacht voor mantelzorg vraagt een investering, maar levert een organisatie uiteindelijk geld op. De praktische calculator op de website kan aangeven hoeveel dit in uw geval kan zijn. Heeft u na het lezen van dit artikel en de website nog vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met Hilda Regterschot, teamleider Vitaliteit & Preventie: h.regterschot@wgvzorgenwelzijn.nl / 088 255 66 50.