De medewerkers stellen veel in werking om zich niet ziek te hoeven melden en om het gesprek dat zij met de cliënt hebben doorgang te kunnen laten vinden. Dit wordt ook mogelijk gemaakt doordat het personeel zelf veel regie heeft in hun eigen agenda. Dit maakt het schuiven van afspraken mogelijk en biedt daardoor rust en ruimte. Op deze manier kan eigen regie positief bijdragen aan de werk-privé balans van de medewerkers en daarmee indirect voor een lager verzuim zorgen.

Vitaliteitsdashboard

Met de eigen regie wordt bedoeld dat je als medewerker echt zelf aan het roer staat van je loopbaan en werkgeluk. Accare probeert hier actief mogelijkheden, in de vorm van informatievoorziening en hulp, voor aan te bieden. Om al deze mogelijkheden overzichtelijk vorm te geven, is er een vitaliteitsdashboard opgezet. Hier kunnen de medewerkers allerlei ‘tegels’ vinden met informatie over en hulp bij diverse vraagstukken. Van rouw tot de overgang en van financiële problemen tot zelfontwikkeling. “Per onderwerp leggen we uit wat het precies inhoudt, wat je hier als medewerker mee kan en wat Accare hierin voor je kan betekenen.” Daarnaast wordt contact met de organisatie toegankelijk gemaakt. “Bij iedere tegel staat ‘Heb je vragen? Neem contact op’. We proberen daarmee als organisatie op een laagdrempelige manier hulp en een luisterend oor te bieden.”


Luisteren en actie ondernemen

De organisatie biedt ook werplekonderzoek aan om medewerkers te helpen bij het optimaal inrichten van hun werkplek. Daarnaast wordt een Algemeen Medewerkers Onderzoek ‘AMO’ gehouden. De resultaten worden met de teams besproken, waarna ook gekeken wordt wat er nodig is om bepaalde zaken te verbeteren. Het belangrijkste wat bij deze gesprekken naar voren komt, zijn drie punten die het team wil behouden en verder uit wil breiden en drie punten waaraan gewerkt moet worden. Accare geeft aan feedback, zoals deze voortkomt uit deze gesprekken, serieus te nemen en daadwerkelijk om te zetten in actie. Dit wordt opgemerkt door het personeel en krijgt altijd positieve respons. “Regelmatig informatie uit het team ophalen en daarop handelen, is de sleutel.”

Bron: Artikel ‘In gesprek met Accare’ Vernet, 19 juni 2023



Vernet Health Ranking 2022

Vernet helpt werkgevers en bestuurders uit de sector zorg en welzijn om grip te krijgen op verzuim en inzetbaarheid. Elk jaar organiseert Vernet de Vernet Health Ranking die in één cijfer laat zien hoe een organisatie presteert op het gebied van verzuim en inzetbaarheid. De beste drie organisaties uit elke branche (ziekenhuiszorg, GHZ, GGZ en VVT) worden door Vernet in het zonnetje gezet.

De berekening voor de Vernet Health Ranking is gebaseerd op een aantal verzuimindicatoren met een eigen wegingsfactor, te weten: het verzuimpercentage, de meldingsfrequentie, duurklasse, verzuimkosten per fte en metingen per leeftijdsklasse. 

De komende periode publiceert Vernet interviews met alle winnaars van de Vernet Health Ranking 2022 op haar website.Tot nu toe zijn de verhalen van RIBW Overijssel en Accare gepubliceerd. De komende periode volgen de inspiratieverhalen van de andere 10 winnaars.