eigenlijk nooit over hebben nagedacht. Zij realiseren zich ook niet goed dat ze in een heel kwetsbare positie zitten. Dat blijkt pas als de partner arbeidsongeschikt wordt, of als er sprake is van een scheiding. Wij maken dit soort financiële consequenties en risico’s inzichtelijk.”

Starten met een foto

Een traject van Het Potentieel Pakken (HPP) duurt zes maanden. Graven: “We starten altijd met een foto, zoals we dat noemen. We kijken naar het werknemersbestand en analyseren hoeveel mensen er met deeltijdcontracten werken. Daarnaast houden we een enquête waarin medewerkers zelf kunnen aangeven of zij bereid zijn meer te werken. Dan blijkt dat gemiddeld zo’n 15 tot 40% wel wil praten over uitbreiding van het bestaande contract. Dat biedt kansen.”

Met de bestuurders van een instelling worden de mogelijkheden besproken en de consequenties in kaart gebracht. Met het daadwerkelijke traject richt Het Potentieel Pakken zich op een vooraf afgebakend deel van de werknemers, veelal een groep van tussen de twee en driehonderd mensen. Graven: ”In een periode van vier maanden kan dat tot tientallen contractuitbreidingen leiden.” Dat heeft uiteraard niet alleen gevolgen voor de werknemers, maar ook voor de organisatie zelf. “De support die we geven is heel intensief en houdt rekening met alle mogelijke obstakels”, aldus Graven. 

“Zo kijken we bijvoorbeeld ook hoe je de wijzigingen roostertechnisch kunt inpassen. En heel belangrijk: we denken in mogelijkheden."

"Gemiddeld wil zo’n 15 tot 40% wel praten over uitbreiding van het bestaande contract"

Namens Zorggroep Apeldoorn heeft Jannette Driessen afgelopen voorjaar deelgenomen aan een bootcamp - via Teams - van Het Potentieel Pakken. “Dat zat goed in elkaar. Met nuttige info vooraf en een werkboekje, zodat je goed voorbereid aan de start verscheen. Je kon ook iemand meenemen, afhankelijk van het onderwerp dat aan bod kwam. Voor ons kwam een start van het HPP traject in oktober wat te snel, maar we hebben het voor volgend voorjaar op de agenda gezet.

Beperkte investering

Via de HPP bootcamp kan een instelling in zes sessies van anderhalf uur gratis kennismaken met de potentie van contractherziening. Tijdens de bootcamp komen de belangrijkste aspecten van het traject aan bod, van het maken van de ‘foto’ tot communicatie en roostering.

Het Potentieel Pakken is een stichting en derhalve niet commercieel. Door de financiële support van VWS hoeven zorginstellingen maar
€ 5.000,- per traject zelf bij te dragen. Voor de komende 2 jaar heeft Het Potentieel Pakken nog ongeveer 30 plekken beschikbaar. Nieuwe bootcamps starten in februari en mei.

Meer informatie vindt u op de website: hetpotentieelpakken.nl. U kunt ook contact opnemen met projectleider Martine Duenk: m.duenk@wgvzorgenwelzijn.nl /
06 10 40 30 87.