Regionaal leiderschap 

Susanne Katus: “Want de regio, daar gebeurt het?” 

Maarten van Rixtel: “Ja, vroeger had je als bestuurder je eigen tokootje, nu gaat het om regionaal leiderschap. Een aantal regio’s is daarmee bezig. Landelijke standaarden vasthouden is daarin wel belangrijk. Ook zijn er, om die regionale werkwijze te faciliteren en financieren, aanpassingen nodig. Het vraagt bijvoorbeeld om contractinnovaties met zorgverzekeraars. Daar moet de mogelijkheid zijn om ketens en samenwerking te financieren. Het vergt ondertussen ook wat van Raden van Toezicht. Die zouden niet alleen naar dit jaar moeten kijken, maar moeten vragen: ben je over tien jaar gezond? Zij hebben vaak liever reserves op de bank, terwijl het goed zou zijn als ze investeringen in vernieuwing hoog op de agenda zouden hebben staan.” 

Susanne Katus: “Sturen op geld is nu eenmaal gemakkelijker dan sturen op kwaliteit en innovatie.” 

Maarten van Rixtel: Het vraagt dus ook andere competenties van RvT’s. Ook zij hebben een rol in de transformatie. Hoe komen we van het oude model naar het nieuwe model waar gezondheid centraal staat? Het bestaansrecht van een organisatie is onbelangrijk, het bestaansrecht van de zorg is relevant.” 

André Hermsen: “Overal stopt het op 31 december en beginnen we op 1 januari weer. Met die aanpak kun je niet transformeren. Denk over vijf jaar, innovatie is niet van vandaag, dat is in essentie van morgen. In deze regio werken we met die horizon samen, met zorg, met welzijn, aan de gezondste regio.” 

"Kijk over het belang van je eigen organisatie heen om het belang van het organiseren te vergroten."

Écht vanuit de bedoeling 

Susanne Katus: “Wat als een bestuurder dat allemaal lastig vindt?” 

Maarten van Rixtel: “We kijken altijd maar naar de overheid als het over zorg gaat. Dat is vanaf de Tweede Wereldoorlog en de hoge gasinkomsten gewoon geworden. Die houding moeten we, wat mij betreft, loslaten. Hoe gaan wij het doen vanuit overtuiging en visie? Hoe werken we écht vanuit de bedoeling, écht voor het geluk van onze klant? Wij gaan het laten zien, dan volgt de politiek vanzelf.” 

Gratis hulp bij zorgtechnologie 

Wilt u met het thema innovatie aan de slag of een volgende stap zetten? WGV Zorg en Welzijn biedt 10 zorgorganisaties gratis hulp bij de implementatie van technologie: bij de bewustwording, het creëren van draagvlak, de visievorming en het opstellen van het plan van aanpak. Hiervoor staat het adviesteam innovatie & inspiratie voor u klaar. Het adviesteam bestaat uit leden die jarenlange ervaring hebben met dit thema en beschikken over actuele kennis en ervaring over zorgtechnologie. 

Ook met specifieke vragen over de inzet van zorgtechnologie kunt u bij het adviesteam terecht. Interesse? Neem contact op met Martine Duenk: m.duenk@wgvzorgenwelzijn.nl / 06 10 40 30 87. Of klik hier voor meer informatie.