Eigentijds onderwijs speelt in op innovatie 

De complexe en snel veranderende samenleving en de nieuwste ontwikkelingen rond de visie op zorg en welzijn zorgen voor innovatie in het werk van de professionals. Hier sluit het onderwijs op aan. Trends zoals positieve gezondheid, van zorgen voor naar zorgen dat, samen beslissen, digitalisering, zorgtechnologie, anders werken (procesinnovatie) verwerken de onderwijsinstellingen in hun onderwijsvormen en inhoud. Een leer-/ontwikkelroute bevat leereenheden met moderne onderwijsvormen, flexibele in-, door-, en uitstroom en tijd- & plaats onafhankelijk leren. Dit betekent ook dat grenzen tussen voltijd/deeltijd en BOL/BBL kunnen gaan vervagen. 

Michiel Gerlagh, lid College van Bestuur, Graafschap College zegt over de meerwaarde van een gezamenlijke visie:
“Een gedragen visie maakt het eenvoudiger om keuzes te maken. Er zijn altijd meer ideeën en oplossingen dan we met elkaar kunnen uitvoeren. Als je het al met elkaar eens bent over de richting, dan is het makkelijker kiezen. Daarnaast helpt het om de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt, niet alleen nu, maar ook in de toekomst te borgen.”  

Scheiding tussen onderwijs en praktijk vervaagt 

Met elkaar geven zorg-, welzijns-, en onderwijsinstellingen vorm aan de opleidingen. Hierdoor vervaagt de scheiding tussen onderwijs en praktijk. Niet alleen organiseren ze samen onderwijs voor nieuwe zorgprofessionals. Ook de zorgprofessional zelf heeft baat bij goed onderwijs. Alleen als medewerkers zich blijven ontwikkelen, kunnen zorg- en welzijnsorganisaties de beste ondersteuning aan hun cliënten blijven bieden. 

"Uitstekend onderwijs maken doe je samen"

Ineke Oldeniel, vice-voorzitter College van Bestuur Saxion Hogeschool:
“Inspirerend en toekomstbestendig onderwijs ontwikkelen dat onderscheidend is en aansluit bij de vragen van morgen. Wij geloven dat je alleen uitstekend onderwijs kunt maken in continue samenwerking met het werkveld, studenten en collega onderwijsinstellingen. De regionale onderwijsvisie vormt een belangrijke basis om studenten op te leiden voor de banen van nu en de toekomst, en zo versterkt het onze regio.” 

Initiatieven samenwerking
onderwijs en werkveld  

De WGV heeft nieuwe en bestaande samenwerkingsinitiatieven gepubliceerd in het overzicht hybride samenwerking onderwijs en werkveld Oost-Nederland. Heeft u aanvullingen of nieuwe initiatieven, neem dan contact op met Marieke Zwier.



Factsheet onderwijsvisie