Leiderschapsprogramma 

Naast de professional is het ook nodig om te kijken naar de leidinggevende, wat voor leiderschap heeft een zorgprofessional nodig? De focus ligt op het contact op de werkvloer, tussen leidinggevende en zorgprofessional. “Een leidinggevende moet hele grote oren hebben, en zorgen dat alle goede ideeën van de werkvloer zich vertalen naar beleid. Die visie is in ons leiderschapsprogramma beland: dienend leiderschap. Je moet weten wat medewerkers nodig hebben, daarop inspelen en het ook blijven onderzoeken.”  

"Een leidinggevende moet hele grote oren hebben"

Het leiderschapsprogramma is ontwikkeld samen met prof. dr. Gabriel Antonio. “Hij is bijzonder hoogleraar leiderschap, maar hij spreekt gewoon de taal van de werkvloer, want hij komt zelf uit onze sector.” Het programma is voor zowel bestuurders als leidinggevenden, maar ook teamsessies zijn mogelijk. Behoud is niet alleen een thema voor in de instellingen. Het vraagt ook om een regionale aanpak vanuit de regionale Stuurgroepen: hoe ga je regionale mobiliteit organiseren sectoraal maar ook intersectoraal?  

Netwerkaanpak versterkt HR-afdelingen  

WGV wil het behoud in de zorg stimuleren en inspireren door de HR-functie in de instellingen optimaal te ondersteunen. “Waar we ons op willen onderscheiden is het uitwisselen van de goede voorbeelden via intervisie.” Katus denkt dat WGV daar heel goed bij kan helpen. “Soms is er onvoldoende tijd, het is dan fijn om dat aangereikt te krijgen. Een HR-medewerker kan dat niet allemaal zelf bijhouden. Als je ziet wat een synergie het geeft om voorbeelden met elkaar te delen, dat het een soort olievlek wordt en dat je er met elkaar sterker van wordt.”  

Er zijn ook aparte thema’s die WGV extra onder de aandacht gaat brengen zoals Het Potentieel Pakken. Als alle vrouwen in de zorg 1 uur per week extra zouden werken, dan zouden in theorie alle tekorten in de sector zijn opgelost. Vanuit deze gedachte startte Stichting Het Potentieel Pakken (HPP) het initiatief: contractuitbreiding in de zorg. 

WGV ziet dit als een kansrijk initiatief en wil medewerkers in zorg en welzijn met kleine arbeidscontracten (minder dan 20 uur per week), meer inzicht geven in het financiële plaatje en een positieve beweging op gang brengen tot het uitbreiden van het aantal uren. Hiervoor start een pilot in de arbeidsmarktregio’s waar WGV actief is.    

Oproep advies zorgtechnologie  

Om de zorg voor alle zorgvragers mogelijk te maken, is gebruik van zorgtechnologie wenselijk, nodig en zelfs noodzakelijk. Om een vliegende start te maken biedt WGV een extra service. Susanne licht toe: “Je krijgt als bestuurder op bestelling een adviesteam op bezoek. Een expertteam met medewerking van Saxion en Vilans komt meekijken om te adviseren hoe de organisatie meer kan innoveren.” Susanne verwacht daar veel aanmeldingen voor.   

"Uitwisselen van goede voorbeelden"