Het meest enthousiast word ik van de betrokkenheid en gedrevenheid van de mensen. ‘We gaan het gewoon doen’, dat is de houding die ik om mij heen zie en waarvan ik weet dat die het mobiliteitsteam tot een succes maakt.” 

"Bij het Achterhoekse talentenfonds 'Op IJver' kan iedereen een scholingsvoucher aanvragen"

In eerste instantie was het de bedoeling dat het UWV de kassiersfunctie zou krijgen.
“Wij zien nu dat het beter werkt als alle deelnemende partijen middelen hebben om ook daadwerkelijk mee te doen. Daarmee houdt elke partij zijn autonomie. Zo ontstaat echte samenwerking. Gemeenten en UWV hebben meteen helderheid gegeven dat zij kunnen zorgdragen voor een deel van de financiering mocht dat nodig zijn.” Huizinga benadrukt dat het mobiliteitsteam in de regio Achterhoek heel natuurlijk is ontstaan, juist omdat er al samenwerking aan thematafels bestond. “Alle partijen willen een duurzame samenwerking die veel verder gaat dan wij tot op dit moment hadden.”



Op IJver maakt omscholing mogelijk

De eerste stap is het maken van een gezamenlijke menukaart met instrumenten voor jongeren of kwetsbaren. Maar ook nieuwe groepen zijn in beeld. Zoals werknemers die werken bij een bedrijf dat aangeeft voor een dreigend faillissement te staan. “Met deze werkgevers gaan we direct in gesprek. En met werknemers natuurlijk om te kijken welke stap zij nu kunnen zetten.”  

Zo werkt het mobiliteitsteam aan één loket voor iedereen die een loopbaanvraagstuk heeft. “Het Achterhoeks talentenfonds ‘Op IJver’ is begin maart gelanceerd. Iedereen die woont of werkt in de Achterhoek kan een scholingsvoucher aanvragen voor de eigen ontwikkeling. Ook als je nog niet helemaal weet wat je wilt. Op de lange termijn gaat het over de inzet van innovatieve opleidingstrajecten. Met als start de taakbrigade of de coronabanen die zij-instroom in zorg en welzijn mogelijk maken.”  





Regionale mobiliteitsteams 

Het regionale mobiliteitsteam organiseert op een efficiënte en effectieve wijze de bemiddeling voor mensen die tijdens de coronacrisis hun inkomen dreigen kwijt te raken, of al zijn kwijtgeraakt. Het gaat om bemiddeling naar werk of (om)scholing. Vakbonden, werkgeversorganisaties, UWV, gemeenten, onderwijsinstellingen, SBB, ministerie OCW en SZW gaan in elke arbeidsmarktregio samen aan de slag om deze aanvullende regionale crisisdienstverlening vorm te geven. 

Taakbrigades

WGV ondersteunt haar leden met een aanbod om snel extra personeel op te leiden via Randstad. De kosten hiervan vallen onder de financiering van de coronabanen. Doel hiervan is om het zorgpersoneel te ontlasten, maar dan wel met echt geschoold personeel voor bepaalde specifieke taken. Randstad verzorgt de selectie inclusief assessments, de scholing en een groot deel van de begeleiding. In ieder geval drie organisaties gaan al starten met deze taakbrigades.