Van der Munnik: ”We weten niet waar deze mensen naartoe zijn gegaan, daarvan zijn geen cijfers.” Voor ons was het reden om daarnaar een onderzoek te initiëren. 

Uitstroomonderzoek

Van der Munnik: “Het uitstroomonderzoek start op 1 april en wordt door 10 regionale werkgeversorganisaties uitgevoerd; 220 instellingen gaan deelnemen. Dat zijn flinke aantallen en daardoor krijg je een mooie benchmark. Als de (eerste) resultaten van het uitstroomonderzoek binnen zijn, start de regio Achterhoek met een project waarbij er naast het kwantitatieve onderzoek ook exitgesprek-ken worden gevoerd, om inzicht te krijgen in het hoe en waarom van iemands vertrek. Maar ondertussen moeten we in de regio’s blijven nadenken over oplossingen om mensen voor de sector te behouden. Kan iemand bijvoorbeeld bij twee instellingen werken zonder in de problemen te komen met werkroosters? En hoe kunnen we dat dan faciliteren?”

Van Eck: “Soms zie je grote regionale verschillen, bijvoorbeeld tussen krimpregio’s en de Randstad waar krimp geen rol speelt. Dan is het goed als iedere regio zijn eigen problemen en oplossingen definieert. Maar er zijn ook zaken waar iedereen baat bij heeft, zoals nieuwe technologie.

Dan gaat het er niet om het wiel uit te vinden, maar om het overnemen van dingen die al werken.”

Specialisten

Een van de landelijke problemen is het tekort aan specialisten ouderengeneeskunde”, aldus Van Eck. “Je hebt die nodig om aan de kwaliteitsnormen te voldoen. Maar dit landelijke probleem moet je regionaal oplossen, samen met de specialisten ouderengeneeskunde en in dit geval ook met de Erasmus universiteit die het project landelijk begeleidt. In Twente zijn in totaal 18 oplossingen uit het regionaal overleg gekomen, daarvan hebben we er 3 uitgekozen die door een werkgroep verder worden uitgewerkt. Als je je realiseert dat we eigenlijk nog maar kort bezig zijn, vind ik dat er goede stappen zijn gemaakt.”

“Dat samen aanvliegen van dergelijke problemen was voor veel zorgaanbieders nieuw, er werd af en toe nog teveel vanuit de concurrentiepositie gedacht. Maar de tekorten hebben het belang van samenwerking laten zien. De regionale dynamiek die ontstaat is misschien wel de grootste winst.”

Convenanten bekrachtigen samenwerking

Op 28 maart aanstaande ondertekenen zorgaanbieders, onderwijsinstellingen, WGV Zorg en Welzijn en het zorgkantoor (Menzis) in de Achterhoek een convenant waarmee de afgesproken samenwerking een officieel tintje krijgt.

De regio Twente bekrachtigde in december vorig jaar al een dergelijk convenant. Hierin zijn de huidige knelpunten en oplossingsrichtingen vastgelegd over de volle breedte van het Kwaliteitskader. Ook zijn er afspraken gemaakt over samenwerking en over het ontwikkelen van een visie op de toekomst van de verpleeghuiszorg. Het opstellen van een convenant is een nadrukkelijke wens van het ministerie van VWS. Lieuwe-Jan van Eck: “In sommige zorgregio’s heet het plan van aanpak, of aanvulling op RAAT. Dat maakt niet uit, het gaat erom dat het een bevestiging is van de samenwerking in een regio.”